Det som övar annorlunda likt ett hjärta: Hanna Hallgrens nya diktbok

Nyhet: 2017-02-08

Titel: Det som övar annorlunda likt ett hjärta
Förlag: Pequod Press

Hanna Hallgrens nya diktbok välver sig kring tre diktrader av den österrikiska poeten Ingeborg Bachmann: ”Laßt eine Weile jetzt. / Keins der Gefühle sprechen, / Den Muskel Herz sich anders üben”. Att hjärtats muskel övar annorlunda kan vara direkt avgörande, exempelvis under ett krig, längs en död, eller genom en kärlek. Boken påbörjades under Gazakriget 2014, då de svenska poeterna Jenny Tunedal och Hanna Hallgren stod i ständig kontakt med den palestinska och Gazabaserade poeten Somaya El-Sousi. Ett av bokens omkväden, ”i väntan på längtan”, är en rad av El-Sousi som översatts av Tunedal och Hallgren.

Hanna Hallgren är verksam som poet och professor i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Hon har doktorerat i genusvetenskap, och har skrivit nio böcker sedan debuten 2001. Hon sitter också i kommittén för konstnärlig forskning, Vetenskapsrådet.

Recension:
Det som övar annorlunda likt ett hjärta: Ljuva bilder mitt i allt våld och bröt, Svenska Dagbladet (21-01-2017)
En av 2000-talets viktigaste svenska poeter, Jönköpings-Posten (11-01-2017)

Sidansvarig: Oana Georgescu|Sidan uppdaterades: 2016-05-30