Helga Härenstam är nominerad till Svenska Fotobokspriset 2017

Nyhet: 2017-02-07

Helga Härenstam, lärare på fotoenheten vid Akademin Valand, är nominerad till Svenska Fotobokspriset 2017 för sin bok Sunshine & Shadow (2016, Sailor Press).

Juryns motivering:
Helga Härenstam har genom sina bilder och texter på ett personligt sätt skapat en ömsint och humoristisk värld fylld av fragmentariska berättelser.
Helga Härenstam (1980) är konstnär och fotograf från Värmland, verksam i Göteborg. Hennes arbetssätt som konstnär innefattar att leta efter och skapa, samband, mening, och berättelser, utifrån händelser, människor och föremål som hon stöter på i sin vardag. Projekten mynnar ut i bildlekar, fotografier och texter, och ibland även i installationer och sociala experiment. Med öga för detaljer berättar hon lekfulla, humoristiska, associativa och ibland mörka historier om livet och slumpen.

Helga Härenstam är nominerad till Svenska Fotobokspriset 2017 för sin bok Sunshine & Shadow. Boken är en självbiografisk berättelse i tjugo kapitel med ett grepp lånat från gamla äventyrsromaner. Sunshine & Shadow utmanar och leker med idén om verklighet, kronologi och historieskrivning genom att skapa ett uppluckrat narrativ där händelser och tankar ur en period av konstnärens liv (översatt till fotografier och texter) vacklar fritt mellan olika tider, mellan sinnevärld och synbilder, vardagsliv och saga.

Helga Härenstam tog masterexamen i fotografi vid Valand 2008. Hon har publicerat fem böcker och ställt ut både i Sverige och internationellt. De senaste åren kan nämnas separatutställningar på Centrum för fotografi, Kulturhuset och Jönköpings läns museum och grupputställningar i bland annat, Korea, Frankrike och Finland. Hon ingår i flera samlingar, bland annat hos Hasselblad Foundation och Göteborgs konstmuseum. Helga har tilldelats ett flertal priser och stipendium, nu senast dokumentärfotopriset och Göteborgs stads kulturstipendium. Hon undervisar även i fotografi/konst på HDK och Valand vid Göteborgs Universitet.

www.helgaharenstam.se

---

Svenska Fotobokspriset 2017 delas ut den 22 mars klockan 18:30 på Rival i Stockholm. På plats presenteras samtliga nominerade författare och deras böcker under ledning av Kerstin Wixe.

Vinnaren tar emot ett stipendium om 60 000 kronor och övriga nominerade får 10 000 kronor vardera. Svenska Fotobokspriset instiftades år 1996 av Fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund med syfte att lyfta fram och stärka kvalitativ fotoboksutgivning.

Se hela listan på nominerade här.

Sidansvarig: Kanchan Burathoki|Sidan uppdaterades: 2016-05-30