River of Light 2017

Nyhet: 2017-02-09

River of Light workshop, Akademin Valand. Foto av Behjat Omer Abdulla

Vi vill välkomna alla till Akademin Valand under sportlovsvecka för att skapa en egen ljuslykta. Inga förkunskaper krävs, vi har allt material och våra workshops är kostnads fria.

River of Light är ett projekt som uppmärksammar barns rättigheter. Projektet initierades 2016 av konstnären Behjat Omer Abdulla i samband med Akademin Valands 150 års jubileum där runt 150 deltagare medverkade. Behjat avslutade sin master i frikonst på Akademin Valand och är nu konstnärligledare för projektet.

På grund av det rådande läget i världen och Europa samt stort intresse från förra året, ser vi vikten av att fortsätta projektet. Vi inleder med ett antal workshops som är öppna för allmänheten och helt kostnadsfria. I våra workshops får man möjlighet att göra en egen ljuslykta, och projektet avslutas med att alla deltar i ett ljuståg genom staden på FN:s Världsdag för social rättvisa den 20 februari 2017.

En viktig aspekt i River of Light är de workshops som möjliggör mötesplatser för nyanlända och svenskar i Göteborg. Dom fungerar som en plats där studenter, ensamkommande barn, asylsökande och familjer kan träffas och vara kreativa tillsammans.

Hadi Irandoost som är en av deltagarna berättar att för honom är projektet mer än en mötesplats “Det är en flod av ljus. En flod av ljus i ett djupt mörker, där vi påminns om alla världens barns rättigheter.”

”Göteborg är en av städerna som har mottagit flest ensamkommande barn. Vi ska se denna situation som något positivt för samhället, och dessa barn som en tillgång för ett framtida Sverige” säger Denise Langridge Mellion, som är projektledare för River of Light och som arbetar som projektledare för breddad rekrytering vid Akademin Valand.

“Att mötas och tillsammans skapa ljuslyktor möjliggör en mötesplats där människor kan umgås över gränserna” berättar Behjat Omer Abdulla.

En viktig inspiration för projektet har varit barnboken Harun och sagornas hav (1990) av författaren Salman Rushdie. En fabel som kan läsas som ett försvar av det fria ordet och som betonar vikten av fantasi och sociala möten. En av ljuslyktorna föreställer en båt med sex personer i. Den är skapad av en deltagare till minne av alla barnen som drunknat i flykten över medelhavet med målet att nå Europa.

River of Light
har utvidgats sedan förra året till workshops även på andra platser som Angeredsgymnasiet, och Restad Gård i Vänersborg (Sveriges största boende för asylsökande). Engagerade i projektet är många av studenterna vid Akademin Valand och HDK - Högskolan för Design och Konsthantverk, samt internationella konstnärer. River of Light 2017 samarbetar även med B-Arts Staffordshire, A Bunda Samba Band och stöttas av Göteborgs Stad.

Kommande workshops

Den 11-16 februari varje dag kl 10-17, Akademin Valand, Vasagatan 50 – alla är välkomna att delta utan kostnad.

Ljuståg 20 februari
Måndag den 20 februari 2017 kl 16:30 samlas vi på Akademin Valand
16.30 Samlas vi på Akademin Valands innergård (ingång Chalmersgatan 4) för att tända lyktorna.
17:00-18:30 startar tåget, vi går längs Avenyn ner till Gustav Adolfs torg och sedan tillbaka till Akademin Valand. Musiker från A Bunda Samba Band kommer spela musik i tåget.
18:30 Soppa och bröd samt fest.

För mer info om projektet, se:

Kontaktperson:
Denise Langridge Mellion, projektledare för breddad rekrytering, Akademin Valand, Göteborgs universitet
E-post: d​enise.mellion@akademinvaland.gu.se

Behjat Omer Abdulla, konstnärlig ledare, River of Light
E-post: behjatoa@gmail.com

River of Light e-post: riveroflight20@gmail.com

River of Light workshop, Restad Gård, Vänersborg. Foto av Mary Coble.

Sidansvarig: Kanchan Burathoki|Sidan uppdaterades: 2016-05-30