Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämnesbeskrivning: Litterär gestaltning

Klassresa till Kairo Foto: Khashayar Naderehvandi, 2012.

LÄRARE  STUDENTER  HISTORIK  AUTOR FÖRLAG

Litterär gestaltning handlar om skrivande och läsande konstnärliga praktiker och ett flerstämmigt, kritiskt, reflexivt samtal om och kring dessa. Utbildningarna omfattar konstnärligt masterprogram i litterär gestaltning, magisterprogram i litterär översättning samt ett varierande utbud av längre och kortare fristående kurser.

Inom ämnet, och som en integrerad del av Akademin Valands och Konstnärliga fakultetens gemensamma miljö, bedrivs också konstnärlig forskning.

Gemensamt för ämnets olika utbildningar och aktiviteter är tron på att ett fördjupat samtal, som stammar ur en pågående konstnärlig praktik av hög kvalité och sätter denna praktik i relation till andra, är av betydelse både för den enskilde utövaren och för det litterära fältet i stort.

UTBILDNINGSPROGRAM 
Här finns information om utbildningsprogrammen i litterär gestaltning och litterär översättning. Övriga program och kurser vid Akademin Valand hittar du under institutionens samlade utbildningssidor.

Vid masterprogrammet i litterär gestaltning arbetar studenterna, som skriver på svenska, danska och norska, med sina egna skönlitterära författarskap, vilka också kommer att utgöra utgångspunkten för den reflektion över litteratur och teori som äger rum i form av gemensamma seminarier och gästföreläsningar.

Genom att utbildningen omfattar tre språkområden vidgas perspektivet och kursdeltagarnas texter speglas genom olika tendenser inom de samtida skandinaviska litteraturerna. Även ett arbete med att undersöka litteratur och litterär offentlighet på någon plats utanför Norden initieras under utbildningen.

De deltagande studenterna medverkar regelbundet i långa och fördjupande gruppsamtal om sina litterära texter, i vilka den egna poetiken och dess konsekvenser för läsande så väl som skrivande möter andras litterära ställningstaganden och processer.

Läs mer om masterprogrammet

Magisterprogrammet i litterär översättning är ett konstnärligt utbildningsprogram för litterär översättning. Studenternas egna pågående litterära översättningsarbete står i fokus och diskuteras fortlöpande i källspråksbaserade smågrupper.

Studenterna möter kontinuerligt och som en del av utbildningen framstående företrädare för profession, förlag och akademi. Studiematerialet definieras fortlöpande under utbildningen i samband konkreta översättningsprojekt och de problem som behandlas under kursen och som studenterna och lärarna finner centrala.

Läs mer om magisterprogrammet

Kontaktinformation

Sofia Gräsberg, enhetschef litterär gestaltning

Telefon:
031-786 51 30 (mån och tor)

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2017-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://akademinvaland.gu.se/om-oss/litter%C3%A4r+gestaltning/
Utskriftsdatum: 2017-11-24