Parklek av Kerstin Bergendal, Hallonbergen, Stockholm
PARK LEK av Kerstin Bergendal, Hallonbergen, Stockholm.

(Kurskod: VCUR02)

Nivå

Avancerad nivå

Beskrivning

Hur kan en konstnär ta sig an ett offentligt rum? Vad innebär det att som konstnär arbeta utanför utställningskomplexet med en tidsbaserad och tillfällig konst, med en social praktik, deltagande processer och kritisk urbanism? Vilka är utmaningarna en konstnär möter, när hen arbetar med samtidskonst, mitt i offentligheten? Detta är några grundläggande frågor som vi kommer att diskutera utifrån motstridiga uppfattningar av det offentliga rummet och offentlig kultur. Ett av samtidskonstens mest dynamiska utvecklingsområden!

Du introduceras i konstnärliga, antropologiska och andra tvärvetenskapliga begrepp och metoder för att definiera en offentlig kontext samt i strategier för hur man identifierar konflikter och använder dem konstruktivt. Du får grundläggande kunskaper om lagen om yttrandefrihet, lagen om offentlig upphandling, finansierings- och budgetstrategier samt betalningsmodeller för konstnärer.

Du kommer, genom fallstudier och diskussioner, att få inblick i de olika former av tvärprofessionellt arbete inom stadsplanering, arkitektur och samhällsvetenskap, som också aktiveras i och med beställningen och genomförandet av ett offentligt samtidskonstprojekt. Vidare kommer du att lära dig om medborgardeltagande, lokaldemokrati och beslutsfattandeprocesser i kommuner, i anslutning till beställning och curatering av offentlig konst.

Du kommer även att delta i diskussioner om vilka annorlunda roller som publiken ofta får i ett konstprojekt i en offentlig kontext, och hur de konflikter som kan uppstå kan förstås och användas konstnärligt.

Som en del av kursen kommer du också att interagera med studenter som går ’Att beställa och curatera samtidskonst i det offentliga rummet’, en kurs som ämnar fördjupa kunskaper och färdigheter om beställning, curatering och produktion av offentlig samtidskonst.

Under kursen kommer du att genomföra ett projektarbete som avser olika aspekter av samtidskonstproduktion i det offentliga rummet. Projektarbetet är en fritt vald och självdefinierad uppgift som skall behandla frågeställningar relaterade till konstnärligt arbete i det offentliga rummet. Det kan till exempel handla om projektförslag för gestaltningen av en offentlig plats, ingrepp i en stadsutvecklingsprocess eller en intervention i en virtuell, nätbaserad miljö.

Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet arrangeras i samarbete med Statens Konstråd och flera samarbetspartners i Västra Götalandsregionen.

Här är några av de olika deltagare som har bidragit och undervisat i kursen vid tidigare tillfälle: Dave Beech, Kerstin Bergendal, Jason E. Bowman, Maddie Leach, Magdalena Malm, Andrea Phillips, Jeanne van Heeswijk, Galit Eilat, Sandi Hilal, Merve Bedir, Catharina Thörn, Alba Baeza, Johny Lindeberg, Andreas Roth, Henrik Orrje, Martin West, Patrik Faming, Jessica Segerlund, Sofie Grettve, Paul O’Neill, Mick Wilson, Inger Höjer Aspemyr, Per Hasselberg, Jonas Lindberg, Marika Hedemyr, Transparadiso, CHTO DELAT, Leslie Johnson, Sarah Tuck mm.

Schema 2018

Kursen går på halvfart över ett år. Den är organiserad som en serie intensiva gemensamma träffar (se datum nedan) och ett antal internetbaserade seminarier. Du får också möjlighet att gå på möten med gästföreläsare och konferenser. Däremellan förväntas du vara aktiv i kursens forumdiskussioner. Kursen hålls både på svenska och engelska. Information kommer att uppdateras om ytterligare moment som organiseras i samarbete med andra institutioner.

24–26 januari
28 februari–2 mars
18–20 april
23–25 maj
23–24 august
12–14 september
17–19 oktober
7–9 november
12–14 december

Målgrupper

Du är behörig att söka om du har en kandidatexamen inom konst. Men vi vänder oss särskilt till dig som:

• Har en examen inom konst eller motsvarande och vill lära dig att arbeta konstnärligt i en offentlig kontext
  • Redan arbetar konstnärligt och vill få fördjupande kunskaper om fältet och konstprojekt utanför utställningsrummet
  • Är engagerad i en urban rörelse och vill lära dig hur samtidskonsten kan fungera som en plattform för att ta sig an det offentliga rummet.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav:

Kandidatexamen eller motsvarande kunskaper.

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprov. Information och anvisningar för arbetsprovet hittar du under respektive kurs- eller programbeskrivning på www.akademinvaland.gu.se. Beslut om antagning sker av prefekt på förslag av en särskild antagningskommitté. Ansökan är ej komplett utan ett inskickat arbetsprov.

Start Studietakt Period Anmälan
VT18 Dag, 50 % 15 jan 2018 - 13 jan 2019 Stängd

Så här söker du kursen

Anmälan är öppen 15 september–16 oktober. Sista dag för att lämna arbetsprov är 23 oktober. Ansökan är inte komplett utan arbetsprov.

Ansökan sker i två steg:

1. Anmäl dig till kursen på antagning.se
  2. Ladda upp ditt arbetsprov i vår tjänst för digitala arbetsprover (DAP).

Följande laddar du upp i DAP:

• Motiverande brev – motivera varför du söker kursen (1 A4 eller c:a 4000 tecken). Brevet ska innehålla ett stycke där du kort beskriver din bakgrund och tidigare erfarenheter som är relevanta för kursen.
  • Projektbeskrivning av ett pågående eller framtida projekt som du vill avsluta, utveckla eller påbörja inom ramen för kursen (1-2 A4 eller 4000-6000 tecken). Projektet behöver inte bli klart under kursen.
  • 5-10 arbetsprover (bild- och textmaterial) som dokumenterar tidigare relevanta projekt.

Observera att dina arbetsprover inte ska innehålla mer än vad som beskrivs ovan då vi inte har möjlighet att gå igenom ett mer omfattande material.

Mer information om hur du använder DAP hittar du här:
Lathund DAPGuide för sökande i DAP

Har du frågor om din ansökan kontakta oss på: admission@akademinvaland.gu.se

Kursplan

Vill du veta mer - se kursplanen!

Kursplan

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-01-04