Parklek av Kerstin Bergendal, Hallonbergen, Stockholm
PARK LEK av Kerstin Bergendal, Hallonbergen, Stockholm.

(Kurskod: VCUR02)

Nivå

Avancerad nivå

Beskrivning

Hur kan en konstnär ta sig an ett offentligt rum? Vad innebär det att som konstnär arbeta utanför utställningskomplexet med en tidsbaserad och tillfällig konst, med en social praktik, deltagande processer och kritisk urbanism? Vilka är utmaningarna en konstnär möter, när hen arbetar med samtidskonst, mitt i offentligheten? Detta är några grundläggande frågor som kursen försöker besvara, utifrån motstridiga uppfattningar av det offentliga rummet och offentlig kultur. Ett av samtidskonstens mest dynamiska utvecklingsområden!

Du introduceras i konstnärliga, antropologiska och andra tvärvetenskapliga begrepp och metoder för att definiera en offentlig kontext samt i strategier för hur man identifierar konflikter och använder de konstruktivt. Du får grundläggande kunskaper om lagen om yttrandefrihet, lagen om offentlig upphandling, finansierings- och budgetstrategier samt betalningsmodeller för konstnärer.

Du kommer genom fallstudier och diskussioner att få inblick i de olika former av tvärprofessionellt arbete inom stadsplanering, arkitektur och samhällsvetenskap, som också aktiveras i och med beställningen och genomförandet av ett offentligt samtidskonstprojekt. Vidare kommer du att lära dig om medborgardeltagande,  lokaldemokrati och beslutsfattandeprocesser i kommuner, i anslutning till beställning och curatering av offentlig konst.  Du kommer även att delta i diskussioner om vilken annorlunda roll som publiken ofta får i ett konstprojekt i en offentlig kontext, och hur de konflikter som kan uppstå, kan förstås och användas konstnärligt.

Som en del av kursen kommer du också att interagera med studenter som går Att beställa och curatera samtidskonst i det offentliga rummet, en kurs som ämnar fördjupa kunskaper och färdigheter om beställning, curatering och produktion av offentlig samtidskonst.

Under kursen kommer du att genomföra ett projektarbete som avser olika aspekter av samtidskonstproduktion i det offentliga rummet. Projektarbetet är en fritt vald och självdefinierad uppgift som skall behandla frågeställningar relaterade till konstnärligt arbete i det offentliga rummet. Det kan till exempel handla om projektförslag för gestaltningen av en offentlig plats, ingrepp i en stadsutvecklingsprocess eller en intervention i en virtuell, nätbaserad miljö.

Kursen går på halvfart över ett år. Den är organiserad som en serie intensiva gemensamma träffar och ett antal internetbaserade seminarier. Du får också möjlighet att gå på möten med gästföreläsare och konferenser. Däremellan förväntas du vara aktiv i kursens forumdiskussioner. Kursen hålls på svenska och engelska.

Intensiva möten sker under följande perioder 2017:
18-21 januari i Göteborg
15-18 mars i Göteborg
26-29 april i Göteborg
31 maj-3 juni Stockholm
13-16 september Göteborg
18-21 oktober(plats återstår att bekräftas)
6-9 december i Göteborg

Lärare: Dave Beech (Göteborg/London), Kerstin Bergendal (Göteborg/Köpenhamn), Jason Bowman (Göteborg/London), Maddie Leach (Göteborg), Andrea Phillips (Göteborg/London) och Sara Tuck (Göteborg/Belfast/Dublin), Mick Wilson (Göteborg), m fl.

Gästföreläsare: Galit Eilat (Amsterdam), Lena From (Stockholm), Jeanne van Heeswijk (Rotterdam), Magdalena Malm (Stockholm), Jessica Segerlund (Göteborg/Malmö), m fl.

Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet arrangeras i samarbete med Statens Konstråd och flera samarbetspartners i Västra Götalandsregionen.

Start Studietakt Period Anmälan

Kursen startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Kursplan

Vill du veta mer - se kursplanen!

Kursplan

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-01-04