Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Andras verk - att tillsammans läsa samtidslitteratur, 15 hp

(Kurskod: FLIT30)

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Kursen behandlar ny skandinavisk skönlitteratur i olika genrer – prosa, poesi och blandformer. Vi läser och samtalar om skönlitterära verk utgivna under de allra senaste åren. Kurslitteraturen är skriven på svenska, norska eller danska, och vi väver också in artiklar, essäer och samtal om litteratur och läsning.

Varje verk får gott om tid – alla kursdeltagare ges utrymme för sina förberedda synpunkter, och för att delta i de gemensamma diskussionerna. Kursen bygger på att alla medverkar aktivt i samtliga inslag under kursens fem schemalagda träffar, och att alla läser in kurslitteraturen mellan träffarna.
Schemalagd tid består av seminarier och litteratursamtal i helgrupp, och dessutom av författarbesök, samtal i halvgrupp, och grupparbeten.
Kursen vänder sig till dig som vill undersöka och utveckla dina (och andras) sätt att läsa och samtala om ny litteratur, litteratur där vi kanske oftare än annars möter skrivsätt eller tematiska fält vi inte är så vana vid. I ditt yrkesmässiga eller ideella arbete har litteratur en viktig plats – kanske arbetar du vid en tidskrift, eller som bibliotekarie, vid ett förlag, som skrivarkurslärare, som svensklärare, som översättare, som kritiker, eller något liknande. Kursen är i första hand tänkt för dem som är läsare av andras verk, men om du dessutom själv skriver är du förstås också välkommen. Du kan också vara verksam inom ett annat konstnärligt uttryck, där litteraturen ändå har betydelse för ditt konstnärliga arbete.

I kursen är dina och de andra deltagarnas erfarenheter en av flera utgångspunkter i samtalen. Med vad tar vi fäste medan vi läser? Hur tar vi oss an ny litteratur? Vad är vi lojala mot när vi läser och tolkar? Genom kursens samtal bryts läsningar och litterära frågeställningar mot varandra och ger nya inblickar ¬– både i texterna och i synen på litteratur och läsning.

Kursen är schemalagd i en tredagarsträff per månad i Akademin Valands lokaler, i centrala Göteborg. Mellan träffarna läser du in kurslitteraturen, ibland med stöd av några givna frågeställningar.

Kursansvarig lärare är Lotta Eklund (översättare).

Datum för schemalagda träffar:
Träff 1: Lördag 21/1 – Måndag 23/1
Träff 2: Onsdag 22/2 – Fredag 24/2    
Träff 3: Ons 22/3 – Fredag 24/3
Träff 4: Onsdag 26/4 – Fredag 28/4
Träff 5: Lördag 20/5 – Måndag 22/5
Tider: Alla träffar startar kl 14.00 första dagen och slutar c:a kl 12.30 sista dagen. Under varje träff är också en av de två kvällarna schemalagd.

 

Andras verk - att tillsammans läsa samtidslitteratur, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan

Kursen startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Ansökan/arbetsprov

Anmälan är öppen 15 september - 17 oktober. Arbetsprovet ska vara oss tillhanda senast 24 oktober. Ansökan är inte komplett utan arbetsprov.

Ansökan sker i två steg:

 1. Anmäl dig till kursen på antagning.se
 2. Skicka in ditt arbetsprov med blankett till:
  Akademin Valand
  ”Andras verk”
  Box 132
  405 30 Göteborg

Arbetsprovet består av ett brev där du ska besvara nedanstående punkter. Brevet ska vara max 2 A4-sidor (radavstånd 1,5).

 • Beskriv dina erfarenheter av att föra vidare din läsning av skönlitteratur till andra.
 • Beskriv de kompetenser du har som du anser är relevanta för kursen.
 • Om du har en egen konstnärlig praktik – beskriv hur andras litterära verk har betydelse för ditt konstnärliga arbete.
 • Motivera varför du vill gå kursen.
   

Fyll i och skriv ut denna blankett

Du kan också lämna in det på Servicecenter Vasa.

Har du frågor om din ansökan kontakta oss på: admission@akademinvaland.gu.se

Har du frågor om kursen, kontakta kursansvarig Lotta Eklund.

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-01-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?