Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fotograf: Khashayar Naderehvandi
Fotograf: Khashayar Naderehvandi
 

Från Trojanska hästar till avlänkande skrivpraktiker, 15 hp

(Kurskod: FLIT32)

Nivå

Avancerad nivå

Beskrivning

Den franska författaren och teoretikern Monique Wittig skriver i essän Den trojanska hästen att alla litterära arbeten av betydelse opererar som trojanska hästar. Med detta menar hon att litterära verk av betydelse alltid produceras på fiendemark och att när de slutligen, genom sin förklädnad, accepteras och välkomnas in till den etablerade sfären, förgör de gamla former och konventioner.
Premissen för denna rörelse är att det finns ett litterärt centrum, ett huvudsakligt samtal och en form, som ständigt förvandlas i strid och spel med stoff i sin egen utkant som från början inte uppfattas som litteratur, utan som ljud, störningar, meningslöshet.

Inom dekolonial teori används begreppet “avlänkning” för att beskriva behovet av att socialt och epistemiskt bryta med västerländska tankemodeller. Genom avlänkande processer kan det som tidigare förståtts som universellt identifieras som lokalt och partikulärt, och därmed inte längre självklart vara det centrum som definierar exempelvis litteraritet.

Vi kommer att genom textseminarier och föredrag fördjupa oss i språk och tänkande med utgångspunkt i dekolonialitet, samt undersöka  utomlitterära språkliga källor och textmaterial, exempelvis förundersökningsprotokoll, arkiv och muntliga vittnesbörder. I kursens praktiska moment initieras ett litterärt arbete som prövar tanken om avlänkande skriftliga praktiker, det vill säga praktiker som skapar egna och andra litterära centra.

Vem kan söka?
Kursen vänder sig till en bred målgrupp så som författare, dramatiker, konstnärer och personer i andra fält som arbetar med text (t.ex. journalister, jurister, historievetare). Du har en pågående konstnärlig eller litterär praktik, men du söker inte till kursen med en redan färdig text, utan uppmanas att under kursen initiera eller formulera ett litterärt arbete genom kursens frågeställningar.

Schema
Träff 1: 1 - 3 februari
Träff 2: 1 - 3 mars
Träff 3: 29 - 31 mars
Träff 4: 3 - 5 maj
Träff 5: 29 - 31 maj

Eftersom de fysiska träffarna är få och kursen bygger till stor del på kursdeltagarnas aktiva deltagande är det mycket viktigt att du är med på alla träffar.

 

Från Trojanska hästar till avlänkande skrivpraktiker, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan

Kursen startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Så här söker du kursen

Anmälan är öppen 15 september - 17 oktober. Arbetsprovet ska vara oss tillhanda senast 24 oktober. Du måste skicka in arbetsprov för att ansökan ska vara komplett.

Ansökan sker i två steg:

 1. Anmäl dig till kursen på antagning.se.
 2. Skicka in ditt arbetsprov och blankett till:
  Akademin Valand
  ”Från Trojanska hästar...”
  Box 132
  405 30 Göteborg


Skicka in följande texter/arbetsprov till oss:

 1. Max 5 sidor (radavstånd 1,5) nyskriven text i valfri genre. Det behöver inte vara en färdig text utan du kan vara mitt i skrivandeprocessen.
 2. Motiverande brev (2-3 sidor). Redogör för hur kursens innehåll och frågeställningar är relevanta för ditt konstnärliga arbete, med hänvisning till din text. T.ex. utmaningar, ställningstaganden eller liknande som du arbetar med och önskar fördjupa dig i. Beskriv också kort vad du ägnat dig åt de senaste åren: utbildning, yrkesliv eller andra erfarenheter.


Skicka också med denna blankett


Du kan också lämna in arbetsprov med blankett till Servicecenter Vasa.


Har du frågor om din ansökan kontakta oss på: admission@akademinvaland.gu.se

Har du frågor om kursen, kontakta kursansvarig Khashayar Naderehvandi.

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2016-09-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?