Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduction to Contemporary Arts and Politics, 15 hp

(Kurskod: VFSPOL)

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Det finns en lång tradition av samverkan mellan politik och konst. Men det är utan tvekan i samtidskonsten som denna dialog har blivit mest intensiv.

I decennier har mångfalden och mängden frågor inom olika konstpraxis vuxit. Vi kan till exempel nämna så skilda frågor som förhållandet mellan konst och aktivism, feminism, queer kultur, ekologisk kris, främlingsfientlighet, nationalism, institutionell kritik och självorganisering.

Vi ser också idag vad som tycks vara grundläggande förändringar i den internationella politiken: etnisk nationalism, Brexit, Erdogan och Trump; geopolitiska motsättningar i Ukraina, centrala Kaukasien, Afrikas horn, den rosa vågen i Sydamerika; klimatförändringarna och miljöpolitikens förändrade kontexter; föränderliga former av politisk aktion, inklusive reclaim the streets, direktaktion, Black Lives Matter, feministisk mobilisering lokalt och globalt och fortsatt kamp för ursprungsbefolkningar.

Under kursen kommer du att få möjlighet att bygga en egen karta över det samtida konstfältet och de olika sätt den skär - eller underlåter att skära - genom det politiska fältet. Tillsammans kommer vi att undersöka hur detta kan förändras under inverkan av de senaste ändringarna inom det politiska området.
Du får också en kort introduktion till några av de viktigaste teoretikerna och idéerna som formar samtida politisk teori och debatt.

Kursen ges på engelska på distans vilket innebär att du som student har möjlighet att dels delta online, dels ta del av inspelade presentationer och seminarier online.

Lärare: Arne Kjell Vikhagen, Mick Wilson och inbjudna gäster.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Introduction to Contemporary Arts and Politics, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan
Sommar 100 %, Nätbaserad 5 jun 2017 - 25 aug 2017 Stängd

Ansökan

Du behöver inte lämna något arbetsprov för att söka den här kursen. Anmäl dig på antagning.se

Har du frågor om din ansökan kontakta oss på: admission@akademinvaland.gu.se

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?