Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Introduktion till samtidskonst, feminism och queer kultur 1, 15 hp

(Kurskod: VQUEER)

Nivå

Grundnivå

Beskrivning

Kursen Introduktion till samtidskonst, feminism och queer kultur (VQUEER) ger dig möjlighet att utforska samspelet mellan samtida konst och queerfeministiska idéer, strategier och metoder. Kursen spänner över alla fyra ämnena på Akademin Valand: film, fotografi, fri konst och litteratur.

Kursen kommer att ge en översikt över utvecklingen av queeraktivism och queerteori från 1980-talet till idag, samt en översikt över de olika vågorna av feministisk aktivism och teori från upplysningen och framåt. Olika idéer kommer att undersökas och diskuteras med utgångspunkt i specifika konstverk och genom förändringar i villkoren för konstnärlig praktik. Kursen kommer att behandla konstnärer och aktivister från WOMANHOUSE, till Claire Fontaine, Mary Kelly till Pussy Riot; Gran Fury till Phil Collins, Guerrilla Girls till wack !; Lucy Lippard till Christine Vachon, Barbera Hammer till Isaac Julien; Andy Warhol till Carlos Motta; Valerie Solanas till Lee Lozano, Derek Jarman till Pauline Boudry och Renate Lorenz; Robert Rauschenberg och Jasper Johns till Felix Gonzalez-Torres; Tareq Sayed Rajab de Montfort till Adejoke Tugbiyele; och många fler.

Professor Hanna Hallgren kommer också att presentera material baserat på hennes forskning, till exempel: (i) Från lesbisk feminism till queerfeminism. En feministisk genealogi – lesbisk socialistisk radikalfeminism, lesbisk kulturfeminism, postmodern lesbisk feminism och queerfeminism.  (ii) Kultur- och ideologiproduktion inom queer teori och postmodern feminism. (iii) Likheter och skillnader mellan feministisk teori och queerteori. Dessutom kommer professor Andrea Phillips att presentera material kring frågor om utslagning, feminism och intersektionalitet.

Begrepp och teman som introduceras omfattar gender-as-citation; performativitet; queer chronopolitics; den manliga blicken; écriture féminine; essentialism/konstruktives debatter; heteronormativitet; reproduktivt arbete; och postkolonialism och diskussionen om dekolonisering inom feminism och queerkultur. I en seminarieserie kommer vi också att titta på utvecklingen av queer och feministisk litteratur och de förändrade villkoren för feministisk och queer kulturproduktion. Kursen kommer också att undersöka hur queer i många fall har återtagits som en identitetskategori efter att först ha setts som en störning i identiteten. Konstnärer och forskare som arbetar vid Akademin Valand inom queer praktik kommer att bidra till kursen. Kursen ges på svenska och engelska.

 

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Betyg (34 %), högskoleprov (33 %) och högskolepoäng, max 225 hp (33 %)

Introduktion till samtidskonst, feminism och queer kultur 1, 15 hp
Start Studietakt Period Anmälan
HT17 Dag, 50 % 28 aug 2017 - 14 jan 2018 Stängd

Ansökan

Du behöver inte lämna något arbetsprov för att söka den här kursen. Anmäl dig på antagning.se

Har du frågor om din ansökan kontakta oss på: admission@akademinvaland.gu.se

Kursledare

Kursen leds av Hanna Hallgren, läs mer om henne här>>

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-08-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?