Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 hp

Ämnet fotografi har en praktikbaserad inriktning och de gestaltande och förmedlande aspekterna spelar en framträdande roll. Olika sätt att arbeta med fotografi undersöks och prövas, något som också gäller presentationsformerna. Fotografi förenar på ett medvetet sätt teori och praktik, vilket innebär att centrala frågor om verklighet, representation, identitet, minne och historia problematiseras ur såväl fotografers, kritikers som curatorers perspektiv.

Utbildningen, som till största delen utgår från ett kritiskt/teoretiskt perspektiv och ett visuellt/materialbaserat förhållningssätt, är på grundläggande nivå med inriktning mot det egna bildskapandet.

I gemensamma gruppdiskussioner och i individuella möten med lärare får du utveckla ditt fotografiska arbete, diskutera projekt och kreativa processer och därigenom definiera ett personligt förhållningssätt till din praktik.
Fotografi utgör en av fyra enheter på Akademin Valand där även fri konst, film och litterär gestaltning ingår. Här arbetar vi i en dynamisk tvärkonstnärlig miljö där vi utvecklar våra ämnen, bidrar till nyskapande arbetsformer och öppnar för nya konstnärliga forskningsfält. Som student har du möjlighet att delta i kurser även inom andra ämnen och tekniker på institutionen.

Innehåll

Studierna bedrivs på heltid. Undervisningen är till stora delar projekt- och problembaserad och ges i form av föreläsningar, seminarier och individuell handledning. Studierna är uppdelade i terminsvisa kurser där praktik och teori varvas genom olika moment; kritikklass, metod, teori samt individuell handledning.
Utbildningen avslutas med ett självständigt projektarbete där en skriftlig del ingår. En stor del av kurslitteraturen är på engelska. Examinationen är både muntlig och skriftlig.

Det första året: Grundläggande orientering i fotografiska praktiker, metoder, tekniker, historieskrivning och teorier
Det andra året: Fördjupning av metod, praktik, teori med tyngdpunkt på olika presentationsformer och kommunikation; publikationer, utställningar och andra former kommunikation av fotografiska bilder.
Det tredje året: Fördjupning av det egna fotografiska arbetet i praktik och teori med fokus på examensarbete.

Arbetsområden

Utbildningen är lämplig för dig som vill arbeta som fotograf inom skilda områden, både konstnärligt och med olika typer av frilansuppdrag som kräver specialiserad fotografisk kompetens.

Fortsatta studier

Utbildningen förbereder dig för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Efter avslutad utbildning kan du ta ut en Konstnärlig kandidatexamen i fotografi.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet

Urval:

Urvalet baseras på arbetsprover och intervjuer. Information om arbetsprover och urvalsprocessen hittar du på www.akademinvaland.gu.se/utbildning/program/K1FOT/ansokan.

Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT17 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19611
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2017-01-16
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Utbildningsplan

I utbildningsplanen kan du läsa om utbildningens innehåll och hur programmet är upplagt.

Konstnärligt kandidatprogram i fotografi

Ämnesbeskrivning: Fotografi

>> Läs mer om ämnet fotografi vid Akademin Valand

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://akademinvaland.gu.se/utbildning/program/K1FOT/
Utskriftsdatum: 2017-09-22