Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Konstnärligt masterprogram i Litterär gestaltning, 120 hp

Masterprogrammet i Litterär gestaltning är en tvåårig författarutbildning som vänder sig till dig som skriver skönlitteratur på svenska, norska (bokmål eller nynorska) eller danska. Utbildningen fungerar som en mötesplats där skandinavisk litteratur skrivs, diskuteras och utvecklas genom textsamtal, litteraturseminarier och handledning.

Utbildningen är på heltid, och den grupp som antas följer varandra och varandras författarskap nära under de två åren. Gruppen möts i intensiva tvåveckorsträffar 6–7 gånger per år, och till dessa träffar bidrar de 12 deltagarna kontinuerligt med eget nyskrivet skönlitterärt material. Mellan träffarna arbetar var och en på egen hand med sitt skrivande och läsande, och har kontakt med sin handledare. Alla som deltar i utbildningen förutsätts ha vana vid att arbeta självständigt med egna skönlitterära projekt, därför ges inga traditionella skrivuppgifter.  Det egna skönlitterära arbetet är centralt i utbildningen.

Under en tvåveckorsträff upptas ungefär halva tiden av textsamtal i halvgrupp kring deltagarnas egna nyskrivna texter – texterna har skickats in i förväg, och var och en har läst in sig inför samtalen. Den andra delen av den schemalagda tiden består av seminarier och föredrag som ibland leds av utbildningens lärare, ibland av någon i studentgruppen, ibland av inbjudna gäster. Kurslitteraturen består framför allt av skandinavisk skönlitteratur, men även teoretisk och essäistisk litteratur förekommer, liksom en del texter på engelska. Under utbildningens andra år knyts flera av seminarierna till ett utomskandinaviskt kulturområde.

Textsamtalen och seminarierna kring annan litteratur bygger upp kontinuerliga samtal under två år, samtal som fördjupas och förändras av de texter som skrivs och de texter som läses och diskuteras. Litteraturlistorna utökas därför under hand för att passa de litterära och konstnärliga frågor som uppstår under arbetets gång. Utbildningen är i hög grad också en utbildning för läsandet, och för samtalet om skönlitterär text.

Det egna skönlitterära arbetet står dock i centrum. Var och en av de 12 kursdeltagarna tilldelas en till utbildningen knuten individuell handledare, som vid sidan av den schemalagda tiden följer den litterära utvecklingen; framför allt genom kontakt per mejl, men också genom faktiska möten. Dessa handledare är i regel verksamma och väl etablerade skandinaviska författare. 

Eftersom Litterär gestaltning är en del av institutionen Akademin Valand förekommer också inslag tillsammans med de andra konstutbildningarna i kvarteret: film, foto och fri konst. Läs gärna mer om enheten Litterär gestaltning och Akademin Valand på hemsidan.

Även seminarier kring konstnärlig forskning ingår i utbildningen, liksom ett självständigt masterarbete om 30 högskolepoäng.

Examen

Utbildningen kan ge examen Master i Litterär gestaltning.

Lärare, handledare och gäster

Utbildningens lärare och handledare är verksamma, skandinaviska författare. Dessutom gästas utbildningen regelbundet av andra författare och av personer från andra kunskapsområden.

Läge och lokaler

Masterprogrammet Litterär gestaltning är en del av enheten Litterär gestaltning, som tillhör institutionen Akademin Valand vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Akademin Valand ligger mitt i Göteborg, en kvarts promenad från Centralstationen och ett kort stenkast från huvudgatan Kungsportsavenyn. Läget gör det nära till teatrar, biografer, museer, bibliotek, vandrarhem, restauranger etc. Inom Akademin Valands kvarter finns vid sidan av seminarierum och föreläsningssalar också ett par gallerier, olika typer av verkstäder och en liten biograf.

Ekonomi

Utbildning på svenska universitet är gratis för medborgare i EU eller EES-länderna. Dock är det givetvis aktuellt att köpa en del böcker, liksom du själv måste bekosta eventuella resor till och boenden i Göteborg under de schemalagda träffarna.

Historik

Författarutbildningen Litterär gestaltning har funnits sedan 1996. 12 personer har antagits vartannat år sedan starten; flertalet av dem är nu verksamma författare i Sverige, Norge eller Danmark, flera av dem arbetar dessutom som litteraturkritiker, översättare, skrivarkurslärare, vid förlag eller tidskrifter, mm.
En lista över dem som tidigare gått utbildningen (alumner) finner du på: http://akademinvaland.gu.se/studenter/litterar-gestaltning/alumner
Sedan 2014 ges utbildningen på masternivå.

Konstnärligt masterprogram i Litterär gestaltning, 120 hp
Start Studietakt Anmälan

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Utbildningsplan

I utbildningsplanen kan du läsa om utbildningens innehåll och hur programmet är upplagt.

Masterprogram i litterär gestaltning

Ämnesbeskrivning: Litterär gestaltning

>> Läs mer om ämnet litterär gestaltning vid Akademin Valand

Sidansvarig: Anna Holgén|Sidan uppdaterades: 2017-09-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?