• Gabriela Pichler och Ruben Östlund till Bokmässan

[2018-09-21] Filmenheten vid Akademin Valand är medarrangörer till tre seminariepunkter på årets Bokmässa. Bland de medverkande finns bland annat alumnen Gabriela Pichler och alumn och konstnärlig rådgivare Ruben Östlund.

• Perspektiv på rättvisa vid antagning till konsthögskolor diskuteras i ny artikel

[2018-09-18] Alla har inte samma chans att bli antagna till konsthögskolor. I en nyligen publicerad artikel tittar Cecilia Torquato, lektor i film på Akademin Valand vid Göteborgs universitet, närmare på det svenska urvalssystemet.

• Pakistanska konstnärer nekas inresetillstånd till seminarium

[2018-09-13] På fredag skulle konstnärerna Salman Khan, Sajid Khan och Wajahat Saeed från Pakistan delta i ett seminarium om drönare i Göteborg. Symposiet arrangeras av Hasselbladstiftelsen och Akademin Valand, Göteborgs universitet och utgår från det gemensamma projektet Drone Vision. Nu visar det sig att alla tre konstnärer nekas visum av svenska ambassaden i Pakistan.

• Nytt kandidatprogram i litterär gestaltning

[2018-09-12] Nu startar första klassen på det helt nya kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Författarna Malin Lindroth och Elisabeth Hjorth är nyrekryterade för att undervisa på programmet.

• Ny avhandling diskuterar skönlitterärt skrivande som en akt av läsning

[2018-09-11] Vad är det vi gör när vi skriver poesi? I sin avhandling går författaren, litteraturkritikern och poeten Hanna Nordenhök i dialog med poeterna Gloria Gervitz, Ann Jäderlund och Anja Utler för att undersöka relationen mellan läsandet och skrivandet av poesi.