Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Examensutställning: Vasagatan

Utställning

28 april kl. 17-21 är det vernissage för examensutställningen av kandidatstudenter i fri konst, Akademin Valand. Utställningen visas på Vasagatan 33 i Göteborg fram till 15 maj 2016.

VERNISSAGE
Torsdag 28 april kl. 17-21

Utställningen visas fram till 15 maj

ÖPPETTIDER
Vardagar kl 12-19
Helger kl 11-16
- stängt 1 maj -

KONSTNÄRER
Anna Bergmann
Andreas Braun
Snöfrid Caldeborg
Emil Carlsiö
Björn Camenius
Ann-Sofie Claesson
Ulrika Erdes
Therese Hurtig
Kim Jansson
Maja Johansson
Erik Lagerwall
Alexander Skats
Johan Rikenberg

Curator Anna van der Vliet

- - -

OM UTSTÄLLNINGEN
- text av Anna van der Vliet

"Examensutställningen för kandidatprogrammet i fri konst vid Akademin Valand 2016 äger rum i en stor sekelskiftesvåning på Vasagatan 33. På många sätt är den vackra och överdådiga lokalen med sina många och olika slags rum en dröm att göra en utställning i. De tretton kandidaterna har fått möjlighet att ta ett eget rum i anspråk, i några fall har flera rum tilldelats samma konstnär, beroende på vad varje konstnärskap kräver.

En examensutställning är inte en traditionell grupputställning, där ett antal konstnärer är inbjudna att förhålla sig till varandra efter ett givet tema, utan kanske främst ett sätt för varje student att visa resultatet av ett treårigt prövande för en bredare publik. Det ställer särskilda krav på mig som curator att lyssna in och förstå allas behov för att i möjligaste mån låta rummen korrespondera med varje verk och dess kompositioner.

Den här utställningen är i första hand ett uttryck för varje individuell konstnärs frågeställningar och gestaltningar; likt tretton separatutställningar på samma våningsplan. Men examensutställningen är också en viktig manifestation av en gemensam resa, vilket med all önskvärd tydlighet har framgått i det gemensamma arbetet tillsammans med denna grupp ambitiösa studenter, en kollektivitet som står i stark kontrast till utställningens många separata rum.

När jag först kom i kontakt med dessa studenter så slogs jag av nyfikenhet och generositet. Nyfikenhet inför konsten, samhället och omvärlden i allmänhet och inför varandras konst i synnerhet; och generositeten i ett gemensamt engagemang att göra en bra utställning tillsammans.

Jag mötte också en kritiskt reflekterande grupp som redan i årskurs 1 döpte sin antagningsutställning till ¿Vit medelklass¿. Efter förslag från studenterna enades vi kring att i ett av rummen göra ett slags grupputställning i miniformat. Här finns möjligheten att se en annan sida av ett konstnärskap, att ta del av en process eller ett helt annat projekt, ett försök att bryta mot tanken på det slutgiltiga examensverket.

Salongshängningen i det gemensamma rummet hänvisar förstås till 1800-talets salongsutställningar och en borgerlig konsttradition som förstärks av den sekelskiftesvåning vi befinner oss i. Även om frågorna och de konstnärliga uttrycken ser annorlunda ut idag än för 150 år sedan när Valand grundades, så är inte konsthistorien en linjär framtidsutveckling, utan en ständig och performativ rörelse av olika ¿historier¿ vars hegemoni både kan och bör omförhandlas. Ett genomgripande historiskt faktum liksom en kvarstående utmaning idag är dock att en överhängande andel studenter på konsthögskolor liksom på konstscenen som helhet präglas av en homogen grupp vit medelklass.

Examensutställningen för kandidatprogrammet i fri konst är i år utan utställningstitel, istället står den tidigare Konsthögskolan Valands exlibris tigern som symbol för en subtil påminnelse om ett förändrat skolsystem där Konsthögskolan förvandlades till Akademin Valand 2012. Vad det nya systemet resulterar i är kanske för tidigt att ge några enkla svar på. Men det är ett led i en övergripande samhällsutveckling där också synen på konstens funktion, konstnärer och utbildning är under omförhandling; något som studenterna vid Akademin Valand har förhållit sig till under sina tre år."

Datum & tid: 2016-04-28 kl 17:00 till 2016-05-15 kl 16:00

Kategorier: Konst

Arrangör: Akademin Valand

Plats: Vasagatan 33, Göteborg

Evenemangslänk: Läs mer om Examensutställning: Vasagatan

Ytterligare information:
BFA_Examenskatalog_2016.pdf

Avgift: Fri entré

Kontaktperson: Paulin Nande

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2017-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?