Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hassan Blasim på Göteborgs Litteraturhus

Samtal

Vi är mycket glada över att få meddela att författaren Hassan Blasim ersätter det uteblivna besöket av Gayatri Chakravorty Spivak den 24 februari.

Vi är mycket glada över att få meddela att författaren Hassan Blasim ersätter det uteblivna besöket av Gayatri Chakravorty Spivak den 24 februari. Han kommer då att tala med Stefan Jonsson under rubriken Rätten att berätta och som presentaras i samarbete med Clandestino institut och Akademin Valand.

Hassan Blasim fick ett internationellt genombrott med novellsamling Irakisk Kristus, 2014. Irakisk Kristus utspelar sig i krigets Irak och sägs ha revolutionerat den arabiskspråkiga litteraturen, men frågan är om han inte också revolutionerar den nordiska.

Under våren 2017 kommer Clandestino Instituts gästprofessor, författaren Hassan Blasim att hålla en kurs i kreativt skrivande för nyanlända. Temat för kursen sammanfattas av begreppet rätten att berätta som utforskar villkoren för litterära narrativ i en tid där diskussioner om yttrandefrihet förvandlats till en tribun för rasister och högerpopulister.

Dessa workshops är huvudsakligen tänkta för de nyanlända arabisktalande delarna av befolkningen.

Som en installation av sin gästprofessur vid Clandestino institut är det nu också klart att Hassan Blasim deltar i ett samtal om sitt skrivande.

Samtalet hålls på engelska och är öppet för alla.

Biografi
Hassan Blasim är en irakiskfödd författare som skriver på arabiska. Sedan 2004 har han bott i Finland. The Madman of Freedom Square publiserades av Comma Press 2009. The Iraqi Christ publicerades av Comma Press år 2013 och vann the Independent Foreign Fiction Prize år 2014. Båda dessa novellsamlingar har översatts till flera språk. The Corpse Exhibition publicerades i USA 2014 av Penguin. Blasim har prisats av PEN vid tre olika tillfällen. I The Guardian har han beskrivits som ¿den kanske mest betydelsefulla nu levande författare av arabisk fiktion¿. På svenska finns bland annat Irakisk Kristus (Albert Bonniers Förlag 2015) som utgör en samling av noveller från ovannämnda samlingar.

Datum: 2017-02-24

Tid: 18:00 - 20:00

Kategorier: Konst

Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1

Evenemangslänk: Läs mer om Hassan Blasim på Göteborgs Litteraturhus

Kontaktperson: Lotta Eklund

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2017-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?