Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bokrelease av fotoboken Frusna ögonblick - svenskt polarfotografi 1861-1980

Öppen för allmänheten

En stigande temperatur håller på att förändra miljön i polarområdena. Permafrosten tinar, ekosystemet förändras och glaciärer smälter bort framför våra ögon. De första försöken att skildra polarlandskapet med hjälp av kameran skedde för mer än 150 år sedan. I Frusna Ögonblick - Svensk Polarfotografi 1861-1980 visas många av dessa bilder för första gången.

Andra har publicerats förr, men då endast som illustrationer till en text. I den här boken är det bilderna som har fått sätta agendan och vi sätter in dem i ett sammanhang med hjälp av våra berättelser.
I ett stort forskningsprojekt har gamla polarbilder letats upp och digitaliserats för att ta fram bilder av Arktis och Antarktis från förr. Det är en guldskatt som i en del fall länge ruvat i källare och i arkiv, men nu samlats i en databas tillgänglig för alla. Här har vi valt ut våra favoriter.
Boken är också en hyllning till de fotografer som ofta under stora umbäranden släpade på tunga kameror, framkallningsvätskor och glasplåtar tillsammans med all annan vetenskaplig utrustning. Under färder till sjöss och på land kämpade de för att utforska detta nya land och fånga frusna ögonblick för framtiden. Nu visar vi vad de såg.

Per Holmlund, född 1956, är professor i glaciologi vid Stockholms universitet. Han har bedrivit forskning i polartrakter under de senaste 40 åren med många vetenskapliga expeditioner till Arktis och Antarktis. Att använda bilder i kunskapsspridning är en viktig del i hans arbete.

Tyrone Martinsson, född 1967, är universitetslektor i fotografi vid Göteborgs Universitet. Han bedriver forskning kring fotografi i polarområdena med ett flertal expeditioner till Svalbard . Att använda visuella källor och metoder för att berätta om historia och samtid är ofta grunden för hans arbete.

Forskningsprojektet är finansierat av Vetenskapsrådet.

Föreläsare: Per Holmlund och Tyrone Martinsson

Datum: 2017-03-01

Tid: 18:00 - 20:00

Kategorier: Forskning

Arrangör: Art and Theory Publishing

Plats: Mindepartementet, Slupskjulsvägen 26A, 111 49 Stockholm

Evenemangslänk: Läs mer om Bokrelease av fotoboken Frusna ögonblick - svenskt polarfotografi 1861-1980

Kontaktperson: Cora Hillebrand

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2017-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?