Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Talspråket i skriftspråket

Seminarieserie

Än en gång välkomna till vår samtalsserie i litterär översättning. Denna vårvinterkväll får vi besök av den flitigt citerade översättaren John Swedenmark.

Än en gång välkomna till vår samtalsserie i litterär översättning. Denna vårvinterkväll får vi besök av den flitigt citerade översättaren John Swedenmark.

Under föreläsningen kommer han att gå igenom den för översättaren så centrala frågan om hur språket kan gestalta olika perspektiv och grader av införståddhet med hjälp av ordval, ordföljd, adverb och även rytm. Utgångspunkten är - utöver den egna språkerfarenheten - Staffan Hellbergs beskrivning av empati och diskussionen av dialogicitet hos Spitzer, Bachtin, Benveniste med flera. Bland de många exemplen har han lovat att sjunga en baskisk folkvisa på originalspråk och i översättning och gå igenom de olika valen, samt analysera en episod i Goethes Italienska resa.

John Swedenmark är skriftställare och översättare med ett förflutet som språkforskare. Denna kombination märks i böckerna Kritikmaskinen och Baklängesöversättning.

Föreläsningen är gratis och öppen för allmänheten, och utgör samtidigt en del av magisterutbildningen i litterär översättning som ges på Litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Det erbjuds dryck till självkostnadspris, och man får gärna stanna kvar och mingla efteråt.

Tid: 18.00 till ca 19.30
Plats: Glashuset på gården, Vasagatan 50, ingång Chalmersgatan

Har du frågor, kontakta: annakarin.thorburn@akademinvaland.gu.se

Datum: 2017-03-10

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Konst

Plats: Akademin Valand, Vasagatan 50
Glashuset, ingång via Chalmersgatan 4

Evenemangslänk: Läs mer om Talspråket i skriftspråket

Kontaktperson: Annakarin Thorburn

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2017-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?