Allt måste äntligen bli bättre - ett samtal om litteratur och verklighet

Seminarium

Om man vill förändra världen är kanske inte litteraturen rätt plats. Om man vill förändra litteraturen, är en skola då rätt plats?

Välkommen till ett samtal om litteratur och verklighet med Johannes Anyuru, Victoria Greve, Balsam Karam och Nils Olsson.

1 februari, kl 18.00-19.00
Litteraturens Hus, Heurlins plats 1, Göteborg

Allt måste äntligen bli bättre - ett samtal om litteratur och verklighet

Akademin Valand startar ett treårigt kandidatprogram inom ämnet Litterär Gestaltning. En av utgångspunkterna är tanken på litteraturen som ett kollektivt konstnärligt kunskapsfält, där skrivande är en av flera praktiker. En annan är att den samtida litterära offentligheten behöver förändras. Inifrån.

Inför detta nya har vi bjudit in fyra personer som på olika sätt arbetar intensivt med litteratur till ett samtal om dess plats i verkligheten idag. Hur ser den ut, hur skulle den kunna se ut, hur kan man skapa förändring? Vad kan man begära av litteraturen och människorna? Vad kan man göra på institutionerna? Vad kan man göra utanför? Om gränsen finns, måste den vara så skarp?

Johannes Anyuru, författare och poet

Balsam Karam, författare och bibliotekarie

Victoria Greve, kritiker och redaktör på Göteborgs-Posten

Nils Olsson, litteraturvetare Göteborgs universitet

Samtalsledare: Jenny Tunedal, poet och lektor i litterär gestaltning, Göteborgs universitet.

Föreläsare: Balsam Karam debuterar i vår med romanen Händelsehorisonten. Hon arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek och har gått Biskops Arnö författarskola och Litterär gestaltnings masterprogram. Johannes Anyuru är poet och författare, aktuell både med romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) och nu i vår med essäboken Strömavbrottets barn. Texter om konst, våld och fred 2010-2018. Nils Olsson är litteraturvetare och arbetar på utbildningen Redaktionell praktik på Göteborgs universitet, samt sitter i redaktionsrådet för tidskriften och förlaget Glänta. Victoria Greve är ny idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten. Hon började tidigt skriva för tidskriften Ponton och fortsatte som frilansskribent och har jobbat för kulturredaktionerna på Sveriges radio och Expressen. Leder samtalet gör Jenny Tunedal som är poet aktuell med Rosor, skador. Hon är även litteraturkritiker och lektor i Litterär gestaltning, Göteborgs universitet.

Datum: 2018-02-01

Kategorier: Språk