Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

ALMEDALEN 2018: Film och demokrati - med kameran som verktyg

Seminarium

Kan kameran och bilden vara ett lika självklart kommunikationsmedel som pennan och pappret hittills har varit, även när det handlar om att utöva demokratiska rättigheter?

Utställningen "Kamerans ABC" finns på plats och följande drop-in-workshops kommer ges:

09.00-12.00 Filmpedagogik i en digital era
Drop-in-workshop

Förmågan att spela in och kunna avläsa och kritiskt förhålla sig till bilder är idag en nödvändig kompetens i utvecklingen och byggandet av vårt samhälle. På Göteborgs Universitet pågår forskning om och utbildning i kameran som ett lärandeverktyg. Introducerat redan i förskolans och skolans undervisning kan det ge en tidig och grundläggande bildning i hur vi hanterar det visuella. Kom och testa våra praktiska övningar och få med dig verktyg att använda i din egen verksamhet. Vi lanserar en ny folder med övningar i serien Kamerans ABC som riktar sig från 7 år och uppåt.

Medverkande: Linda Sternö lektor Akademin Valand, Martin Sjögren Barnfilmskolan, Klara Björk, enhetschef Film Akademin Valand, Kalle Boman, ordförande Forum för Visuell praktik.
Samarr: Akademin Valand, Forum för Visuell Praktik och Västra Götalandsregionen.

12.00-15.00 Utställningen Kamerans ABC är öppen för besökare.


15.00- 18.00 Tänk om Filmpolitik
Drop-in-workshop

Tänk om filmpolitik skulle utgå ifrån ett vidgat filmbegrepp där vi med att filma avser att spela in och sedan förmedla skeenden. Idag lever vi i en bildintensiv värld och många medborgare, framförallt de unga tar del av världen i huvudsak genom bilder. Fotograferade och filmade bilder är en viktig del av nyhetsrapportering, reklam, politiska kampanjer, underhållning och sociala medier. Bilder vi ser påverkar oss människor och därmed i förlängningen det samhälle vi gemensamt gör. I ett nystartat forskningsprojekt vill Akademin Valand vid Göteborgs Universitet och Forum för Visuell Praktik utifrån denna förutsättning ställa några frågor där vi uppmanar våra besökare att ge sina svar och vara med i en gemensam undersökning om hur kunskap om film kan förmedlas, hur förmågan att spela in, avläsa och kritiskt förhålla oss till bilder tränas samt hur ett intresse för att se och ta del av filmer byggs. Kom och bidra med dina tankar och ta del av andras visioner. Vi spelar in och publicerar på plats. #tänkomfilmpolitik

18.00-19.00 Utställningen Kamerans ABC är öppen för besökare.

Datum: 2018-07-02

Tid: 09:00 - 19:00

Kategorier: Konst

Arrangör: Forum för Visuell Praktik, Akademin Valand, Göteborgs Universitet

Plats: Biostaden Borgen, Hästgatan 24, Visby

Evenemangslänk: Läs mer om ALMEDALEN 2018: Film och demokrati - med kameran som verktyg

Kontaktperson: Klara Björk

Telefon: 0706-779467

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2017-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?