Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Akademin Valand och Hasselbladstiftelsen utlyser Forsknings- och Utvecklingspris

Nyhet: 2017-04-07

US Government Overflight Zone, Blue Sky Days, 2012. Foto av Tomas van Houtryve.

DRÖNARSEENDE: ÖVERVAKNING, KRIGFÖRING OCH PROTEST

Ett gemensamt initiativ av Akademin Valand, Göteborgs universitet, och Hasselbladstiftelsen

Akademin Valand och Hasselbladstiftelsen har ett långsiktigt partnerskap, som nu resulterar i ett Forsknings- och utvecklingspris för fotobaserade konstnärer.

Priset ingår i ett bredare forskningsprojekt, under ledning av dr Sarah Tuck, som utforskar drönarteknikens påverkan på och konsekvenser för krigföring, övervakning och protest. Av särskilt intresse är hur drönartekniken inverkar på föreställningar om mänskliga rättigheter och hur de affektiva betydelserna av drönarseendet präglas av emotionella, etiska, politiska och sociala förmedlingar, inte minst den levda erfarenheten och konflikternas konsekvenser, och av närhet och fysiskt avstånd till drönarkrigföring.

Projektet kommer att resultera i en serie utställningar 2018 på Hasselblad Center i Göteborg, Sverige, Nicosia Municipal Arts Center i Nicosia, Cypern samt Zahoor Ul Akhlaq Gallery i Lahore, Pakistan. Det kommer att finnas en gemensam katalog för de tre utställningarna med bildtexter till konstverken på engelska, svenska, urdu och grekiska. Katalogen kommer att utformas som en ”pop-up”-utställning och distribueras till olika samhällsgrupper, universitet och högskolor inom varje utställningsregion, för att kunna användas som ett pedagogiskt verktyg och en mobil utställning.

SYFTET MED PRISET
Forskning- och utvecklingspriset syftar till att ge fotobaserade konstnärer tid och finansiering för att utveckla ett projektförslag, som kommer att ingå i en urvalsprocess till en utställning på Hasselblad Center i Göteborg. Sökande till Forsknings- och utvecklingspriset förväntas ta hänsyn till drönarteknikens affektiva betydelser inom ramen för den geografiska kontexten för Sverige och dess region.

Sökande till Forsknings- och utvecklingspriset förväntas också ansöka till nästa led i urvalsprocessen – att presentera ett genomförande av projektet, där vinnarna kommer att belönas med 50 000 kr för att slutföra konstverken till utställningen i Göteborg i maj 2018.

Ansökningar till Forskning- och utvecklingspriset ska inkomma senast den 1 juni 2017.

Läs mer:
Drone Vision: Warfare, Surveillance, Protest, Dr Sarah Tuck
Information till ansökande
Application form (In English only)

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?