Arkiv för queer rörlig bild startar i Sverige

Nyhet: 2018-01-23

Ett av världens första arkiv för queer rörlig bild startar i Sverige under namnet "The Swedish Archive for Queer Moving Image", med Anna Linder som konstnärlig ledare.

Bild ur filmen Strip-Tease av Marie-Louise Ekman. Visas med tillstånd av Lisbet Gabrielsson Film AB.

Det är konstnären och curatorn Anna Linder som ligger bakom idén om ett arkiv för queer rörlig bild, och som just har fått stöd från Kulturbryggan. Linder har tidigare forskat i ämnet vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

- Det saknas samlingsplatser för queer rörlig bild i världen. Under mina år som konstnärlig forskare i ämnet slogs jag gång på gång av att det inte fanns några arkiv med den inriktningen.

Många har queera sektioner i sina filmarkiv eller så finns det arkiv som arbetar med queer historia där rörlig bild ingår, men en samlad plattform saknas.Tanken med plattformen är att samla den svenska scenen för queer rörlig bild där alla uttryck är välkomna. Konstfilm, spelfilm, dokumentärer, experimentfilm, essäer, novellfilm, amatörfilm; alla rörliga bilder som på något sätt har ett queert förhållningssätt eller en queer upphovsperson, med en svensk anknytning.

Samarbeten med ett flertal organisationer bidrar till synliggörandet av samlingen. Idag innehåller arkivet cirka 250 titlar, en lista som ständigt växer. Under året sker ytterligare samarbeten med Lesbisk Odyssé – Myter och verkligheter, Filmarkivet.se med flera.

Efter smygpremiär i Umeå visas arkivet i Göteborg

Under Göteborgs Filmfestival, GIFF (26 jan - 5 feb 2018) sker en visning 'Let's Fly Again' i samarbete med Akademin Valand. Det blir arkivets andra visning, efter smygpremiären under Umeå Europeiska Filmfestival i december 2017.

Bio Valand, söndag 28 jan kl. 20:20
Storgatan 43, Göteborg
Filmer som visas ur arkivet är Strip-Tease av Marie-Louise Ekman i regi av Lars-Arne Hult, Manhood av Mia Engberg, Exit: Alaska av Hanna Ljungh och Chako Paul City av Lasse Långström och Leo Palmestål.

Gå till Facebook-Event

Ur ansökan till Kulturbryggan:
The Swedish Archive for Queer Moving Images samlar för första gången i Sverige den queera rörliga bildens historia på en och samma plats. En historia som marginaliserats genom förtryck och självcensur. Med metoder som efterlysningar, insamlingar, dokumentation, intervjuer, arkivering, visningar, presentationer, workshops och samtal kommer den första plattformen för queer rörlig bild i Sverige att skapas.

Ur motiveringen:
"Arkivet är något som tidigare inte funnits och därmed kan förmera synen på queermiljön." "Projektägarna har identifierat ett kulturhistoriskt område som idag saknar forum för 'kunskapande' och projektets målsättningar att skapa en mötesplats och ett arkiv för den queera filmen är unikt eftersom det inte finns i Sverige idag”.

KORT FAKTA
The Swedish Archive for Queer Moving Images
Konstnärlig ledare: Anna Linder
Projektgrupp: Karl-Magnus Johansson, Olov Kriström, Sandra Linnell, Timo Menke.
Referensgrupp: Bitte Andersson, Conny Karlsson Lundgren, Hanna Högstedt, Maja Borg, Marcus Lindeen, Saga Becker.

Arkivet lanseras med stöd av Kulturbryggan i samarbete med Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Anna Linder
mail(a)annalinder.se