Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att skriva bland troll

Nyhet: 2017-10-05

Till våren startar Akademin Valand en ny kurs i litterär gestaltning. Kursen, ”FLIMMER – att skriva bland troll och cyborger”, vänder sig till den som skriver och som är intresserad av det egna skrivandet i relation till internet och digitala miljöer.

Deltagarna kommer att tillsammans reflektera över det egna skrivande och dess förhållande till internet, utifrån begrepp som kropp, makt och tid.

Om den uppkopplade skrivande människan går att betrakta som en cyborg, är frågan var kroppen slutar och texten börjar. Och i lika hög grad, var och hur gränsen går mellan skrivandet och terrängen det rör sig i.

- Internet är en plats som människor förhåller sig till dagligen. Vi som skriver litterärt är inget undantag. Oavsett om du är en person som aktivt använder dig av olika sociala nätverk online, bloggar etc eller om du är mer avståndstagande, påverkar internet skrivandet. Det har saknats en kurs där det här kan diskuteras på riktigt, där både möjligheterna och kritiska perspektiv tas upp, säger Imri Sandström, kursansvarig.

Kursen söker nya former för textsamtal

Den nya kursen ska ge en introduktion till digital poesi och e-litteratur och ta upp både möjligheter och svårigheter med att skriva online. Studenterna kommer att läsa texter och resonera kring olika förhållningssätt. De kommer också att arbeta med sina egna texter som sedan diskuteras i mindre grupper. Textsamtalen blir en viktig gemensam plats för lärande, för att fortsätta skriva.

Det första kurstillfället sker på Akademin Valand (irl) i centrala Göteborg, då läraren och studenter presenterar sig och tillsammans drar upp gemensamma riktlinjer för kursarbetet. Efter det sker all undervisning online.

- Den här kursen är på distans, det vill säga, kursen utspelar sig i samma miljö som de frågor den behandlar. Att förflytta det så viktiga textsamtalet till en online-miljö, är för mig en av kursens centrala och roliga utmaningar, avslutar Imri Sandström.

Imri Sandström (f. 1980) är konstnär och doktorerar inom litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. I hennes projekt Howe Across Reading – Performing the Past undersöks aspekter av Västerbottens och New Englands historier och språk, genom texter av Susan Howe. Avhandlingsarbetet undersöker möjligheter att skriva, framföra och distribuera historia. 

FLIMMER
är en distanskurs på halvfart som ges på svenska men texter på engelska förekommer. För att gå kursen krävs grundläggande behörighet och urvalet baseras på arbetsprov.

Tips! Lyssna på P4 Extras inslag om kurser (46 min in i programmet).

Akademin Valand har ytterligare tio kurser våren 2018, som är sökbara till och med 16 oktober. Läs mer

AV:

Sidansvarig: Paulin Nande|Sidan uppdaterades: 2016-05-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?