Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bildproduktion, ansvar och filmpolitik i Almedalen

Nyhet: 2015-06-16

Akademin Valand lyfter frågan om bildproduktion och ansvar med två seminarier under årets Almedalsvecka. Genom seminarierna vill Valand väcka diskussion om filmpolitik samt bildens och kamerans plats i samhällsutvecklingen.

Foto: Lena Lind Brynstedt, 2011.

För tredje året i rad medverkar Akademin Valand med seminarier under politikerveckan i Visby. 2015 riktar institutionen fokus på bildproduktion och ansvar. 

Klara Björk, enhetschef för filmutbildningen, menar att det är viktigt att finnas på plats och påverka vilka frågor som får utrymme bland politiker och andra makthavare. 
– Det är extra viktigt att vara på plats i år för att påverka den nya filmpolitiken och påtala det skriande behovet av bildning och kunskap kring bilden och bildens påverkan.Tillsammans med Svenska Filminstitutet och Kultur i Väst bjuder Akademin Valand in till ett seminarium om kamerans, bildens och filmens plats i skolan och samhället måndagen den 29 juni. 

Under dagen kommer inbjudna gäster och åhörare att resonera kring vems perspektiv som styr och vilka konsekvenser det får ur ett demokratiperspektiv. 

Bildanvändning ur ett pressetiskt perspektiv

Ruben Östlund är en aktiv aktör i Almedalen och vill genom sitt deltagande lyfta behovet av att satsa samhällsresurser för ökad bildförståelse. Han menar att vi lever i en tid där vi i allt större utsträckning exponeras för bilder, men att det fortfarande inte finns någon samhällsinstans med uppgift att utveckla förståelse av bilder och dess påverkan.

Som verksam regissör och professor vid Akademin Valand är Ruben Östlund en nyckelperson för hur bildområdet kan hanteras framöver;

- Vi vill ta positionen som tolkningsföreträdare och modernisera attityden till hur vi förhåller oss till bild som område.

Under rubriken 'Tabloidmartyrer' kommer Ruben Östlund att diskutera bildanvändning ur ett pressetiskt perspektiv, med journalisten Ulrika Knutson och Mats Lekander, professor i klinisk neurovetenskap, tisdagen den 30 juni. 

Läs mer om programmet

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?