Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Carl Larsson-stipendiater 2013 vid Akademin Valand

Nyhet: 2013-06-05

Tre av årets Carl Larsson-stipendium har tilldelats studenter vid Akademin Valand. Stort grattis Joséphine Adams (film), Anja Olofgörs (fotografi) och Kim Johansson (fri konst) som förutom ära och beröm får 27 000 kronor vardera. 

Joséphine Adams, Anja Olofgörs och Kim Johansson.

Joséphine Adams har med stark integritet och målmedvetenhet utmanat sig själv att omvandla egna smärtsamma minnen och bilder till starka filmiska upplevelser. Med en självklar enkelhet och trovärdighet gör stipendiaten det fördolda synligt. I sitt examensarbete ”Om jag vore” visar filmaren att hon inte bara behärskar sina verktyg utan att hon också har ett stort tålamod att stå fast vid sin vision och näst intill fullända den. Filmen om den unga Vilja, som genom självsvält försöker få kontroll över sitt liv, är starkt visuellt berättad med bild, ljud, ljus, miljöer och inte minst med ett finstämt skådespeleri. Kärleken, kropparna och relationerna framstår vackert och genomtänkt och behåller hela tiden sina konturer. Tänkvärd och nyanserad uppmanar filmen oss till handling.

Anja Olofgörs tilldelas stipendium för att hon under sina tre år på kandidatutbildningen i fotografi utvecklat ett drivet konstnärskap där hon med konsekvens och nyfikenhet utmanat den fotografiska bildens rumsliga möjligheter. Med utgångspunkt från fotografi som objekt balanserar upplevelsen av vad vi ser, mellan möjliga narrativ och en fysisk närvaro som medvetandegör vår rörelse i rummet. Anja Olofgörs vågar utmana fotografins tvådimensionalitet men också dess berättande kraft. Hon prövar vårt invanda seende.

Kim Johansson tilldelas stipendium ur Carl Larssons minnesfond för utvecklingen av sitt konstnärliga arbete i vilket han med nyfikenhet och konsekvens har undersökt hur vår uppfattning av det mänskliga kan konstitueras i relation till ett ställföreträdande objekt, som protesen eller marionetten. Hans arbete har teckningen som grund och via objekt, installation och animation gestaltar han den mänskliga kroppens mentala möjligheter och begränsningar i en tillvaro präglad av skörhet och ofullständighet. Här skapar han rum för betraktaren, som drivs till att bli medveten om sin egen närvaro.

- - -

Fakta: Carl Larssons stiftelse delar årligen ut stipendier till studenter med examen vid de konstnärliga institutionerna vid Göteborgs universitet eller vid institutionen för arkitektur vid Chalmers tekniska Högskola.

Läs mer om Carl Larssons stipendiefond

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?