Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Carl Larsson-stipendiater 2015

Nyhet: 2015-06-02

Tre studenter vid Akademin Valand har mottagit Carl Larsson-stipendium för 2015. Stefan Jensen (i samarbete med Hannah MacFarlane), Matilda Enegren och Clara Olausson får 44 000 kronor vardera. Matilda Enegren tilldelas den del av stipendiet som innebär en två månaders vistelse på stiftelsen Grèz-sur-Loings gästhem Hotel Chevillon i Frankrike.

Från vänster: Hanna MacFarlane, Matilda Enegren, Clara Olausson och Stefan Jensen. 

Juryns motiveringar för årets stipendiater; 

MATILDA ENEGREN
Under sin utbildning har Matilda Enegren skapat porträtt av unga kvinnor som individuellt och kollektivt upptar sig med sociala medier i det offentliga rummet, och har undersökt effekterna av fenomenet med smarta mobiler.

I sitt måleri uttrycker Matilda Enegren en samtid där objekten skapar tillfälliga gemenskaper genom teknisk samproduktion men indikerar samtidigt sociala barriärer som dessa distraherande aktiviteter kan anses skapa i det offentliga rummet. Denna utmärkelse kommer att stödja Matilda Enegren att utveckla nya verk med betydelse för en konsthistorisk kontext.

STEFAN JENSEN
Stefan Jensens konstnärliga och fotografiska praktik har utvecklats kontinuerligt och i samarbete med andra studenter inom utbildningen i fotografi. Han har arbetat i nära samarbete med sin klasskamrat Hannah MacFarlane. Tillsammans har de utmanat och utvidgat det fotografiska mediet genom både form och innehåll med hjälp av stillbilder, film, teckningar samt performativa och skulpturala objekt. Stefan Jensen, som representant för detta samarbete, har fungerat som en forskare och upptäcktsresande, när han närmar sig unheimlichliga aspekter av minnen som inte är fullt greppbara.

Det finns en strävan att tolka och undersöka de immateriella moment som använder metoder av utvidgad fotografi, skrivande, samlande och experimenterande med material. Denna utmärkelse kommer att stödja utvecklingen av Stefan Jensens arbete samt bana väg för fortsatta bidrag för området fotografi.

CLARA OLAUSSON
Genom att vrida och vända på ett svårt och känsligt ämne lyckas Clara Olausson kombinera det drabbande med det komiska, det associativa med det spännande. Situationerna vi får vara med om känns sanna och komplexa.

Med personlig integritet och hög konstnärlig ambition förmedlar Clara Olausson en privat och smärtsam upplevelse till åskådaren genom sin examensfilm Under Barcelonas korta kjol. Vi får nära inblick i en ung kvinnas möte och upplevelse av en brutal sexualitet och hur detta påverkar henne år framöver. Det är en film som inte vill förenkla, inte vill stigmatisera och framför allt inte vill tysta.

Fakta: Carl Larssons stiftelse delar årligen ut stipendier till studenter med examen vid de konstnärliga institutionerna vid Göteborgs universitet eller vid institutionen för arkitektur vid Chalmers tekniska Högskola.

Läs mer om Carl Larsson-stipendium

AV: Paulin Nande

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?