Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cirkus- och fotoskola på asylboende i Göteborg

Nyhet: 2017-04-06

Foto: Malin Grönborg

Under fyra dagar kommer deltagarna att fördjupa sig i cirkusens olika uttryck och kreativt skapande med kamera. Akademin Valand och Cirkus Cirkörs och Clowner utan Gränsers samarbetsprojekt ”Cirkushoppet – Drömma Skratta Våga” besöker boende för asylsökande i Göteborg med en veckas cirkus- och fotoskola för barn och ungdomar.  Mellan 4-7 april får barn och ungdomar testa och utveckla sin kunskap inom cirkusens grunder. Efter veckan ska de kunna fortsätta träna cirkus på egen hand. För att underlätta den framtida träningen lämnar Cirkushoppet kvar ett kitt med cirkusmaterial.

Pedagoger från Akademin Valand kommer tillsammans med Cirkus Cirkörs och Clowner utan Gränsers artistpedagoger ta del av och undersöka cirkusens pedagogiska verktyg. Med utgångspunkt från cirkusen skapar de egna övningar inom film och foto som de själva och deltagarna på HVB-hemmet sedan testar ihop. Valands medverkande pedagoger är initiativtagare och medskapare i projektet ”Barnfilmskolan” som startade 2011.

Människor på flykt är en utsatt och heterogen grupp som ofta har traumatiska upplevelser i bagaget. Som inom alla grupper finns både likheter och skillnader och utmaningen ligger i att hitta sätt att kommunicera trots språkbarriärer och kulturskillnader. För de asylsökande blir cirkusveckan ett sätt att få möta lokalt förankrade konstformer och få utlopp för den egna kreativiteten.

Skratt, lek och framtidstro på asylboenden
Projektet Cirkushoppet är ett samarbete mellan Cirkus Cirkör och Clowner utan Gränser. Cirkushoppet ska ge människor på flykt ett varmare välkomnande till Sverige och genom cirkusträning, skratt och lek skapa framtidstro och stunder av lättnad på asylboenden runt om i hela landet. Inom ramen för projektet vill vi även ge boendepersonal inspirationsmaterial och verktyg för fortsatt arbete, öka allmänhetens förståelse för flyktingskapets ofrivillighet samt skapa modeller som andra kulturformer kan använda sig av i arbete med målgruppen.

Cirkus cirkör producerar föreställningar nationellt och internationellt. Den stora föreställningen LIMITS som just haft premiär behandlar frågor om gränser och begränsningar, såväl psykologiska som fysiska i kölvattnet till den pågående flyktingsituationen. Det är ett ämne som genomsyrar hela Cirkörs verksamhet de närmaste åren. Cirkus Cirkör driver också pedagogisk verksamhet för ca 30 000 personer i hela Sverige, och har lång erfarenhet av arbete med personer med funktionsskillnader samt av cirkus för dementa i äldrevården.

Clowner utan gränser arbetar internationellt och i Sverige och har sedan starten 1996 mött och skrattat tillsammans med fler än en och en halv miljon barn. Runt om i världen påminner vi barn i flyktingläger, ungdomsfängelser, barn som lever på gatan och i andra utsatta miljöer om att de är viktiga och att det finns andra utanför som ser dem. Att möta barn i lust, lek och glädje är vårt uppdrag. När det fungerar som bäst skapas mänsklighet, livsvilja och hopp.

Presskontakter
• Karin Tennemar, kommunikatör Clowner utan Gränser, karin.tennemar@skratt.nu
Tel: 076-0388213.
• Christina Simpson, kommunikatör Cirkus Cirkör, christina.simpson@cirkor.se
Tel: 070-7708968.

AV: Karin Tennemar, Christina Simpson

Sidansvarig: Anna Blad|Sidan uppdaterades: 2018-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?