Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En sommar av samtidskonst och politik

Nyhet: 2016-02-19

Denna sommar startar Akademin Valand i Göteborg en ny kurs för att öka medvetenhet kring samtidskonst och politik. Under samma period erbjuds tre andra kurser med inriktning mot praktiska konstprojekt och digital fotografi.


Seminarium "On Afrophobia: Towards Decolonial Curatorial Approaches", Akademin Valand. Foto: Mary Coble, 2016.

Att sammankoppla konst med politik är inget nytt men under de senaste åren tycks en intensifiering ha skett av konstnärer som använder aktivism och politiska meningsskiljaktigheter i sin praktik. Valands nya sommarkurs "Introduktion till samtidskonst och politik" ska ge deltagarna möjlighet att reflektera över spänningar, motsättningar och diskutera samspelet mellan konst och politik.

- Den här kursen passar personer som är intresserade av att diskutera hur konstnärskap och politik möts i vår samtid, säger Mick Wilson, kursansvarig och prefekt för Akademin Valand.

Mick Wilson kommer tillsammans med studenterna att titta närmare på konst som lyfter politiska frågor eller bidrar med politiska visioner. Kursdeltagarna, som kan välja att gå kursen på distans, kommer att behandla ämnen som konst och gränser; konst och hållbarhet; konst och nationalism; queer kultur; konst och aktivism; konst och klass; konst och rasism; konst och ekonomi; konst och politiska institutioner.

Kursen ges på engelska för personer utan eller viss erfarenhet av konststudier. Mick Wilson välkomnar alla intresserade att ansöka;
- Studenterna kommer att få en introduktion till frågorna som behandlas, så kursen kräver inga förkunskaper. Du som söker kan vara helt utan tidigare erfarenhet av konst, eller redan insatt i frågorna.

Fördjupande konstprojekt och introduktion i digital fotografi

Sedan 2014 har Akademin Valand erbjudit en populär introduktionskurs om relationen mellan samtidskonst och filosofi, som varit uppbyggd på ett liknande sätt som den nya kursen om konst och politik. Årets utbud av sommarkurser involverar en introduktion till digital fotografering och en kurs om fotografiska konstprojekt på avancerad nivå.

Den fjärde kursen är ett individuellt projektarbete som riktar sig till studenter med viss erfarenhet av att studera ett konstnärligt ämne (t.ex. konst, fotografi, film) på universitetsnivå, och som är intresserad av en intensiv period av praktisk och reflekterande konstnärligt arbete under sommaren.

SOMMARKURSER 2016
Ansökan 22 februari - 15 mars
- Digital fotografi, introduktion
- Fotografiskt projektarbete
- Individuellt projektarbete
- Introduktion till samtidskonst och politik

Läs mer

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?