Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Feministisk häxskola startar på Valand

Nyhet: 2016-03-23

I augusti 2016 startar skrivarkursen "Häxskolan" på Akademin Valand i Göteborg. Kursen lanserades i Köpenhamn under våren 2015 av lärarna Johanne Lykke Holm och Olga Ravn, som är verksamma författare och översättare.


Häxskolan utgår från den unga kvinnans och barnets röst. Tillsammans med lärarna kommer kursdeltagarna att fördjupa sig i litterära texter om tabu, vansinne och identitetsskapande hos den unga kvinnan.

Kursen närmar sig häxfiguren som en möjlig feministisk position, exkluderad från maktens rum men som samtidigt avfärdar den rådande ordningen. Genom läsning av relevanta verk och gemensamma diskussioner, ska kursdeltagarna fördjupa sig i maktkritik och tonårsflickans autonomi.

- Häxskolan kan liknas vid en litteraturkurs och skrivarverkstad. Jag och Johanne Lykke Holm, som håller i kursen tillsammans, är också väldigt intresserade av hur man kan förändra själva textläsningsrummet som en skrivarkurs skapar. Att tänka lika mycket på gemenskapen som på konsten, när man läser varandras texter på kursen, säger Olga Ravn.

Det trasiga verket och den rituella texten beskrivs som viktiga beståndsdelar. Studenterna kommer att arbeta med röster som motsäger makten, eller som är så infekterade av makten att de blir omänskliga.

Häxan som fristad från rådande gemenskap

Skrivarkursen är avsedd för nyblivna skribenter och följer två parallella spår. I det ena spåret läser och diskuterar kursdeltagarnas sina egna texter i grupp (texterna ska vara nyskrivna, men behöver inte ha något med häxor att göra). I kursens andra spår undersöks hur häxan kan användas som motståndsfigur.

Vid sidan om litteraturen inkluderas även filmer, konst och popkulturella fenomen som använder häxan som en fristad från den rådande gemenskapen. Maktkritik löper som en röd tråd genom kursen, som kommer att innehålla ett par små, ofarliga ritualer.

- Folk frågar mig ofta: ”Vad är häxskolan egentligen?” Och det är meningen att man ska vara lite osäker, att den ska vara en smula farlig, som något som inte riktigt går att sätta på plats, likt en häxa som inte heller är så lätt att sätta på plats, avslutar Olga Ravn.

- - -

Häxskolan/ Hekseskolen är schemalagd i fyra träffar som sträcker sig över fyra dagar, från måndag till torsdag med start 29 augusti 2016. Inom Häxskolan används svenska, norska, danska och engelska.

Johanne Lykke Holm (f. 1987) är dansk-svensk författare och översättare. Hon är utbildad inom litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Lykke Holm har bl. a. översatt Yahya Hassan, Josefine Klougart och Maja Lee Langvad till svenska.

Olga Ravn
(f. 1986) är dansk författare och översättare. Ravn är utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn. Hon debuterade 2012 med diktsamlingen Jeg æder mig selv som lyng (Gyldendal), och senast utkom romanen Celestine (Gyldendal, 2015), för vilken hon mottog Michael Strunge Prisen.

Urval av pressklipp
Intervju med Johanne Lykke Holm i P1 Kultur 29 mars 2016.
Lyssna på inslaget "Lär dig skriva som en häxa"

Intervju med Olga Ravn i Sydsvenskan 2 april 2016.
Läs intervjun "Häxan och spöket"

Intervju med Sofia Gräsberg i GT/Expressen 25 mars 2016.
Läs artikeln "Häxskola lanseras - vågar du söka in?"

Akademin Valand har 15 höstkurser som är sökbara fram till 15 april.


Läs mer om höstens kurser

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?