Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Film och samtal på Akademin Valand under Göteborgs Film Festival

Nyhet: 2019-01-22

Under Göteborgs Film Festival kommer studenter på Akademin Valand visa film och arrangera samtal och seminarier i skolans gallerier och Bio Valand. Alla programpunkter är gratis och inget festivalpass behövs.

Enheten för film har ordnat aktiviteter under Göteborgs Film Festival sedan 2015. Det är filmstudenterna som bjuder in och delar med sig av sina arbeten; både färdiga verk och pågående processer.

Examensstudenterna på kandidatprogrammet kommer visa sina arbeten i Bio Valand och Galleri Monitor. Studenterna från mastern i filmiska processer visar sina projekt i Rotor och magisterprogrammet i film med inriktning mot curator ställer ut samt summerar 9 års undersökande av curatorrollen och projicerar framåt.

– Vi är intresserade av att bygga en kultur kring film där publiken deltar aktivt och ser, tänker, samtalar och ibland också gör. Besökarna kommer bland annat få undersöka parkour och rörelse genom att filma. Studenterna har gjort ett urval av kortfilmer från filmfestivalens ordinarie kortfilmsprogram som visas 19.00 varje kväll där de skapar samtal kring varje film tillsammans med filmernas upphovspersoner. Kl 20.20 har vi en återkommande programpunkt som vi kallar ”Biografen som samhällsrum” där filmens roll i samhället står i fokus, säger Klara Björk, programansvarig för masterprogrammet i filmisk gestaltning.

Första kvällen i biografen bjuder Anna Linder från arkivet "Queera rörliga bilder" in till film och samtal under titeln ”It’s a Fucking Man’s World”. Senare i veckan kommer gäster från Slemani International Film Festival och visar prisbelönta kurdiska kortfilmer. Övriga kvällar är det fokus på samtalet om film.

"Oscar Wilde lär ha sagt att livet imiterar konsten mer än konsten imiterar livet. Det gäller i högsta grad film; de bilder vi ser påverkar vår uppfattning om omvärlden och präglar vårt beteende."– Oscar Wilde lär ha sagt att livet imiterar konsten mer än konsten imiterar livet. Det gäller i högsta grad film; de bilder vi ser påverkar vår uppfattning om omvärlden och präglar vårt beteende. Vad innebär det för den enskilda människan och för samhällsutvecklingen i stort? Det är något som kommer diskuteras under veckan tillsammans med inbjudna gäster och publiken. Men vi kommer också ha samtal om alternativa filmverksamheter, relationen mellan bild och text samt filmpraktik vid lokala arkiv och museer, säger Klara Björk.

Läs mer:

Akademin Valands program under Göteborgs Film festival pågår mellan 24 januari och 2 februari 2019. Här hittar du programmet: Andra Perspektiv – Akademin Valand på Göteborgs Film Festival

AV: Cecilia Köljing

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://akademinvaland.gu.se/aktuellt/n//film-och-samtal-pa-akademin-valand-under-goteborgs-film-festival.cid1612149
Utskriftsdatum: 2019-08-24