Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Författarlön till Fredrik Nyberg

Nyhet: 2015-06-22

Sveriges författarfond har beviljat poeten Fredrik Nyberg 'särskild författarpenning' vilket innebär att han är garanterad en årslön tills dess att han går i pension.

Fredrik Nyberg var först i Sverige med att disputera i ämnet litterär gestaltning. Två år efter sin doktorsexamen har han nu beviljats författarpeng som innebär att han får en årsinkomst från Sveriges författarfond, för att upprätthålla sin konstnärliga praktik. 

- Det innebär en unik möjlighet att lägga mer tid och kraft på mitt författarskap. Att hålla sitt skrivande aktivt och rörligt är en nödvändighet för mitt arbete inom litterär gestaltning.

Författarfonden tar årligen emot ansökningar från verksamma skribenter. 2015 har fondens styrelse valt att stödja 12 författare/ översättare med en årsinkomst som sträcker sig fram till pension, alternativt 70 års ålder.

Författarskap som tillgång för utbildningen

Fredrik Nyberg började doktorera 2008 och har undervisat i litterär gestaltning sedan 2010. I och med att han framöver kommer ägna mer tid åt sitt författarskap reduceras hans timmar på Akademin Valand.

Att kunna fördela tiden på detta sätt, ser han som en fördel för alla involverade;

- I och med att jag får mer tid för mitt författarskap blir jag förhoppningsvis en bättre lärare, handledare, medarbetare och inte minst medförfattare/ medläsare på Akademin Valand.Avhandlingen Hur låter dikten? Att bli ved II lades fram av Fredrik Nyberg våren 2013. Med hjälp av olika skrivsätt reflekterar författaren över lyrikuppläsning, ljudpoesi samt två egna konstnärliga iscensättningar, med diktens akustiska dimensioner i fokus.

Foto: Khashayar Naderehvandi

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?