Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Göteborg kan bli Sveriges första UNESCO City of Literature

Nyhet: 2019-03-22

Kommunstyrelsen beslutade i förra veckan att Göteborg ska ansöka om att bli en UNESCO City of Literature. Akademin Valand står bakom skrivelsen som föregick beslutet.
– Det är en jättefin möjlighet att tillsammans med en rad andra litterära aktörer driva på den redan starka utvecklingen av Göteborg som litteraturstad, säger Sofia Gräsberg, enhetschef för litterär gestaltning på Akademin Valand.

Det var i början av januari som flera av Göteborgs litterära organisationer och institutioner, bland andra Bokmässan i Göteborg, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Svenska PEN, Poesiwerken och Politisk Poesifestival, gick samman i en gemensam skrivelse med förslaget att Göteborg skulle ansöka om att bli utnämnd till en UNESCO City of Literature, den första i sitt slag i Sverige. Aktörerna föreslog också att ansökan skulle kopplas till 2021 för att låta litteraturen ta en tydlig plats i stadens 400-årsfirande.

Syftet är att sätta ljus på det arbete som redan görs inom det litterära området i Göteborg och att kunna samordna och informera från en gemensam plattform. Genom att bli utnämnd till UNESCO City of Literature kan Göteborg kraftfullt positionera sig som litteraturstad och få tillgång till erfarenheter, kunskap och de senaste resultaten inom forskning och utveckling från andra städer i nätverket.

– UNESCOS Cities of Literature är ett nätverk bestående av städer med djuplodat intresse för litteratur och litterär konst. Utmärkelsen ger städerna en stark profil internationellt och blir både en kvalitetsstämpel och katalysator för att främja, stärka och utveckla litteraturens roll och ställning i samhället, säger Sofia Gräsberg.

Akademin Valand är en av många aktörer som har ställt sig bakom skrivelsen.

– Eftersom vi har tre utbildningsprogram inom litterär gestaltning så tänker jag att vi både har mycket att bidra med och mycket att vinna på att komma in i ett dynamiskt nätverk av stora och små litterära verksamheter på både en lokal och internationell nivå. Jag hoppas att det kommer gagna både utbildningen och studenterna. Jag tänker också att vi som universitet får tillgång till ny forskning och allt utvecklingsarbete som bedrivs i anslutning till nätverket, säger Sofia Gräsberg.

Mer om UNESCO Cities of Literature

UNESCOS Cities of Literature är ett globalt nätverk bestående av städer med djuplodat intresse för litteratur och litterär konst. UNESCO utlyser ansökan om Litteraturstad vartannat år. Nästa ansökan planeras till juni 2019, och gäller för 2020 och fyra år framåt. Därefter får litteraturstäderna fortsatt delta i UNESCO:s nätverk. Läs mer: Cities of Literature

Bildtext: Carry a Poem, Castle projection, Edinburgh
Foto: Chris Scott

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?