Hendrik Zeitler ställer ut på Stadsmuseet

Nyhet: 2019-04-08

Under åtta år dokumenterade fotografen, läraren och Hammarkullebon Hendrik Zeitler naturen runt Hammarkullen. Nu ställs ett urval av bilderna ut på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen ”424 – Hammarkullens natur” öppnar lördagen den 13 april.

– Det känns jätteroligt att få ställa ut ännu en erkänd fotograf som tolkar och nyanserar bilden av Hammarkullen på Stadsmuseet, säger Karsten Bjergfelt, utställningsproducent.

Det är den tredje tillfälliga utställningen som visas i anslutning till museets uppmärksammade fotoutställning ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” - som innehåller drygt 200 av Jens S Jensens dokumentärbilder från 70-talets Hammarkullen och Volvo. Men medan Jensen porträtterade miljonprogrammet och dess invånare i en tydlig dokumentär berättartradition, fokuserar Hendrik Zeitler främst på naturen som omger husen, och blandar dokumentära och konstnärliga arbetssätt för att skildra miljön. Här avporträtteras inga människor, däremot spåren av dem.

– Spåren berättar om att ett bostadsområde är mer än en ansamling av hus, det finns alltid både en historia och ett sammanhang. Och just många förorters styrka är närheten till naturen, lugnet och tystnaden, säger Hendrik Zeitler.

Hendrik kom från Tyskland till Sverige i slutet av 1990-talet och bosatte sig kort därpå i Hammarkullen. Men det var först i samband med att han skaffade hund som han började upptäcka nya delar av sitt hemområde: skogar och vilda naturområden, mitt i miljonprogrammets hjärta. Rester av det gamla Hammarkullen – husgrunder, jordkällare, trädgårdsväxter i skogen – blandades här med stigar, kojbyggen och obegripliga konstruktioner av grenar, snören och plankor. Många av upptäckterna dokumenterades med hjälp av en storformatskamera under promenader bland klippor, blåbärssnår och enbuskar. Dokumentationsarbetet kom att pågå under åtta år. Resultatet blev fotoboken "424" som utkom 2014 och utsågs till vinnare i Svensk Bokkonst samma år. Nu visas ett urval på Stadsmuseet.

– I utställningen får vi möta en sida av Hammarkullen som är okänd för många. Och eftersom skogen runt bostadsområdet inte sköts om av någon rymmer den många intressanta spår av mänsklig aktivitet, som Hendrik Zeitler fångar upp i sina fyndiga och välkomponerade bilder, säger Karsten Bjergfelt.

Fotoutställningen ”424 – Hammarkullens natur” öppnar lördagen 13 april. Utställningen pågår 13 april-16 juni 2019 och visas i anslutning till Stadsmuseets fotoutställning "Jobba, leva, bo - bilder av ett samhälle".

PRESSINBJUDAN TILL INVIGNING

Lördagen 13 april kl 13.00-15.00

Helena Joelsson Ekström, enhetschef för utställningar hälsar välkommen.

Fotografen Hendrik Zeitler ger en introduktion till utställningen och är tillgänglig för intervjuer.

Ingen föranmälan krävs.

Fakta: Hendrik Zeitler

Hendrik Zeitler (f. 1975) är utbildad i fotografi vid Högskolan i Dortmund, Tyskland, samt dåvarande Högskolan för fotografi och film i Göteborg. Just nu är han verksam som lärare i fotografi vid Akademin Valand och arbetar med ett forskningsprojekt om kameralöst fotografi.

Han har bland annat ställt ut på Göteborgs internationella Konstbiennal, Artipelag, Centrum för Fotografi, Nordiska Akvarellmuseet, Bohusläns museum Konsthallen samt Galleri Hippolyte, Helsingfors.

Sedan 2011 har Zeitler publicerat fyra fotoböcker samt bidragit till flera. Böckerna 424 och Open Shutter Hammarkullen utspelar sig i hans hemområde Hammarkullen. Fotoboken 424 utsågs till vinnare av Svensk Bokkonst 2014. Juryns motivering: "Utomordentligt kärleksfull fotobok om Hammarkullen med oväntade poänger. Hög svårighetsgrad på det fina bokbinderiarbetet med många altarskåp. Tjock, fin pärm och väl anpassade material. En minutiöst vacker fotografisk undersökning med bra bildtryck som dokumenterar en bit av det svenska miljonprogrammet och de spår människorna lämnat."

Kontakt:

Hendrik Zeitler, fotograf