Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hoptrasslade språk i fokus i ny avhandling

Nyhet: 2019-04-29

Den 3 maj disputerar Imri Sandström i litterär gestaltning på Akademin Valand, Göteborgs universitet, med avhandlingen Tvärsöver otysta tider / Across Unquiet Times. Avhandlingen undersöker vad som händer när olika typer av språk läses genom varandra.

Imri Sandström är utbildad konstnär och har en magisterexamen i ljudkonst. Hon är född och uppvuxen i Umeå, men bor nu ute på den skånska landsbygden. I sin avhandling har hon återvänt till barndomens hemtrakter.

– Jag har undersökt Västerbottens och New Englands historier och litterära språk och läst dem genom varandra tillsammans med texter av poeten och litteraturteoretikern Susan Howe. Jag tittar närmare på om dessa aspekter kan läsas och skrivas tillsammans, alltså inte som en jämförande studie, utan tillsammans med och tvärsöver varandra. Hur låter i så fall deras samlade språkliga resonanser? Vad karaktäriserar dem och vad förändras när de förmedlas och framförs?

Avhandlingen är tvåspråkig och uppmärksammar begreppen ”det oroliga/onybyggande” (unsettling) och ”det otysta” (unquiet) i dessa regioners historier och språkligheter. Det engelska ordet unsettle är en ordvits på att oroa/destabilisera och att o-nybygga – att o-göra en nybyggarkolonisering. Det engelska ordet unquiet fungerar delvis synonymt med unsettling, då det kan översättas till nervös/rastlös/orolig. Men där finns också den bokstavliga betydelsen o-tyst.

– Avhandlingen grundar sig i det översättande skrivandet och hur ord ljudmässigt eller visuellt sammanfaller på olika sätt, det vill säga i ordvitsande. Boken tittar på och lyssnar till skillnader inom hoptrasslade språk i rörelse.

Hur bestämde du dig för just Västerbotten och New England?
– Jag upplevde nog aldrig att jag bestämde mig, mer att områdenas historiska relationer pockade på och att det blev en ofrånkomlighet att jobba med dem. Sveriges koloniala historia och nutid är ständigt aktuell och också smärtsam för många, inte minst många som kommer från eller bor i norra Sverige. Jag är inget undantag. Men det var först genom att läsa Howe och hennes texter om New England som jag upplevde att norra Sveriges, specifikt Västerbottens, historia och dess litterära språkligheter öppnade sig. De började röra på sig och jag såg hur jag kunde jobba med dem.

Vad hoppas du kunna tillföra forskningsfältet?
– Det är svårt att säga. Läsare tenderar att följa oanade spår i texter och själva läsandet är generativt. För mig har det varit viktigt på vilka sätt Västerbotten aktualiseras i läsningen av Howes texter. Och Howe skriver alltså inte om Västerbotten utan området läses fram i och genom textuella relationer. Med detta sagt hoppas jag, bland annat, att andra kan arbeta vidare med vissa fenomen och begrepp som jag skriver fram och arbetar med, exempelvis: slyspråk, det oroande/onybyggande, det otysta och hegemoniskt lyssnande.

Om disputationen:

Offentligt försvar av avhandlingen Tvärsöver otysta tider / Across Unquiet Times inom området litterär gestaltning.

När: 3 maj kl 13.00
Plats: Glashuset, Akademin Valand, Vasagatan 50

Läs mer: Disputation Imri Sandström

Länk till avhandlingen: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/59381

Presskontakt:
imri.sandstrom@gu.se
Tel: 0768-06 42 96

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?