Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kandidatprogram för dig som vill jobba med litteratur

Nyhet: 2019-02-19

Nu öppnar ansökan till kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta brett med litteratur. Ansök senast 15 mars.

Kandidatprogrammet i litterär gestaltning fokuserar på att ge studenterna möjlighet att utforska hur de kan arbeta med läsande och skrivande på olika sätt.

– Det kan handla om skrivande, översättande, redaktionellt arbete eller att organisera litterära sammanhang och program. Utbildningen ska också ge kunskap och lust till att skapa helt nya platser och former i en litterär offentlighet stadd i förändring, säger Sofia Gräsberg, enhetschef och universitetsadjunkt i litterär gestaltning.

Programmet gavs för första gången hösten 2018 och då rekryterades två nya lärare, Elisabeth Hjorth och Malin Lindroth.

Elisabeth Hjorth är författare och doktor i etik och disputerade 2015 med avhandlingen Förtvivlade läsningar, litteratur som motstånd & läsning som etik. Hon debuterade med diktsamlingen Kärnfamiljen 2008 och har därefter i första hand givit ut romaner, bland andra Nattens regn och dagens möda och Fadern. Elisabeth Hjorth har tidigare undervisat bland annat vid Konstfack i Stockholm och vid Nordiska folkhögskolan Biskops Arnö.

Malin Lindroth är författare, dramatiker och litteraturkritiker. Hon debuterade 1985 med diktsamlingen Lära gå och har sedan dess publicerat en lång rad verk, senast den uppmärksammade essän Nuckan. Hon är också skrivpedagog med över 30 års erfarenhet.

– Den som går det här programmet utbildas inte bara för att ingå i en litterär offentlighet utan också för att omskapa den. Hur kan jag ingå i en rådande ordning samtidigt som jag definierar om den? Det frågan ska bli intressant att utforska tillsammans med studenterna, säger Malin Lindroth.

Om kandidatprogrammet i litterär gestaltning:

Ansökan är öppen mellan 15 februari och 15 mars 2019. Läs mer om programmet här: https://akademinvaland.gu.se/utbildning/program/k1lit

 

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?