Litteraturens ansvar, motstånd och smärtpunkt

Nyhet: 2014-11-17

Hur kan en författare beskriva ansvar inom skrivandet, och hur kan skrivande utgöra motstånd utan att göra avkall på den konstnärliga gestaltningen? Mara Lees avhandling 'När Andra skriver: skrivande som motstånd, ansvar och tid' tar avstamp i grundövertygelsen att ord kan göra saker.

Författaren Mara Lees ambition är att göra teori - poetiskt - genom att utgå från den skrivande erfarenhetens empiri och den kroppsliga, sinnliga upplevelsens betydelse för kunskapande. Avhandlingen formulerar på så vis en tro på skrivandets och litteraturens performativa kraft men uppmärksammar samtidigt det ansvar en sådan kraft, sådana möjligheter, medför.

När Andra skriver: skrivande som motstånd, ansvar och tid introducerar en rad figurationer och verktyg som sammantaget visar på andra kroppars sårbarhet, men också hur motspråk och motstrategier kan utvecklas, synliggöras och verka i litteraturen. Hela tiden tänker denna text i den stil som lämpar sig bäst för uppgiften, vilket bidrar till en ovanlig läsupplevelse.

Det är poesi. Det är konstnärlig forskning. Det är essä. Det är en poetik. Det är en teoretisk studie, men också en berättelse om att skriva som en annan.

Genom sina frågeställningar och fokus placerar sig avhandlingen på ett självklart vis i en samtida och internationell kontext. Forskningen innebär en viktig vidareutveckling av två utgångspunkter där den franska litterära och teoretiska skrifttraditionen écriture féminine är en och det postkoloniala tankegodset ett andra. Vidare sätter avhandlingen ett specifikt fokus på temporalitet. En central fråga är också huruvida andra eller annanhet är ett särskilt sätt att ta ansvar inom skrivandet.

Mara Lee är verksam som romanförfattare, poet, översättare. Hennes senaste bok, Future perfect (Bonniers), utkom i augusti 2014.

Avhandlingen ges ut som bok av Glänta produktion och läggs fram som en del av den konstnärliga forskningen på Akademin Valand, Göteborgs universitet.

DISPUTATION
Fredag 28 november 2014 kl. 13