Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mänskliga rättigheter ur ett fotografiskt perspektiv

Nyhet: 2016-02-25

Hösten 2016 startar Hasselbladsstiftelsen ett fotografiskt forskningsprojekt med inriktning mot mänskliga rättigheter. Till projektet söks nu en fotobaserad konstnär för en 2-årig tjänst som postdoktor vid Akademin Valand.

Signature of Death squad on door of slain peasant organizer, Arcatao, El Salvador, 1980 © Susan Meiselas, Hasselblad Award Winner 1994.

Akademin Valand och Hasselbladstiftelsen har ett långvarigt samarbete som i höst resulterar i en ny anställning som postdoktor inom fotografi med fokus på mänskliga rättigheter. Fotobaserade konstnärer som har doktorerat kan söka tjänsten fram till 29 mars 2016.

Forskningsansökan kan beröra det fotografiska mediets roll – både historiskt och i nutiden – som social dokumentär, deltagande fotografi, i gräsrotsjournalistik, övervakning, politisk aktivism, maktmissbruk eller utgå från andra aktuella utmaningar som försvårar uppfyllandet av människors grundläggande rättigheter.

Louise Wolthers, forskningsansvarig på Hasselbladsstiftelsen, är en av nyckelpersonerna inom projektet. Hon berättar att ett av stiftelsens huvudsyften är att stödja forskning inom fotografi och att rättighetsperspektivet är relevant för samarbetet.

- Vi arbetar redan aktivt med frågor om fotografi i relation till mänskliga rättigheter. Just nu pågår bland annat ett forskningsprojekt om övervakning. Att diskutera konst ur ett rättighetsperspektiv är högst aktuellt.

Tvärvetenskapligt samarbete kring mänskliga rättigheter

Anställningen är placerad vid Akademin Valand och är uppdelad mellan 80 procent forskning och 20 procent undervisning. Undervisningsdelen ska underlätta integreringen av forskningen inom institutionens grundutbildning. Postdoktorn förväntas bidra till forsknings- och undervisningsmiljön vid Akademin Valand, liksom till Hasselbladstiftelsens forskning och utställningsverksamhet.

Inom tjänsten ingår att samarbeta med andra forskare som är knutna till Hasselbladstiftelsen, Akademin Valand och övriga universitetet i relation till mänskliga rättigheter i kontexten samtida och historiska fotografier och fotografisk praktik och kultur. Även andra nationella institutioner och internationella partners kommer att involveras.

- Uppdraget kommer att planeras i samråd med den nya forskaren och tjänstens innehåll är förstås avhängigt hens projekt. Tanken är att forskningen ska kunna bidra till en kommande bok och en utställning kring ämnet på Hasselbladcenter, säger Louise Wolthers.

Forskningen inom fotografi vid Akademin Valand har ett tydligt curatoriellt förhållningssätt med fokus på förmedling av fotografi genom utställningar och publikationer. Inom ämnet bedrivs även ett ambitiöst forskningsarbete relaterat till miljö.

Niclas Östlind, som forskar och undervisar inom fotografi vid Akademin Valand, berättar vad det nya forskningsprojektet ska leda till.

- Forskningen kommer bidra till att utveckla reflektioner och fördjupa förståelsen om mänskliga rättigheter, betraktat ur ett konstnärligt och fotohistoriskt perspektiv. Projektet har ett vidgat perspektiv genom samarbeten med andra områden där frågor om mänskliga rättigheter står i centrum, avslutar Niclas Östlind. 

Louise Wolthers, foto Emma Skerfe

Niclas Östlind, foto Per L-B Nilsson

Läs mer om anställningen

AV: Paulin Nande

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?