Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Minnesord över Agnès Varda

Nyhet: 2019-04-03

I slutet av förra veckan kom beskedet om den franska regissören Agnès Vardas bortgång. År 2008 utnämndes Agnès Varda till hedersdoktor på Filmhögskolan, nuvarande Akademin Valand. Gunilla Burstedt var tidigare prefekt på Filmhögskolan och den som tog initiativ till att föreslå Agnès Varda som hedersdoktor. Här skriver hon ett kort minnesord.

Det var med stor sorg jag mottog beskedet om Agnès Vardas bortgång. Hon kändes odödlig genom sin ungdomlighet och entusiasm och månader innan hon dog hade hon haft premiär på sin senaste film, Varda av Agnes.

Agnès Varda var sinnebilden för en egensinnig, nydanande och självständig filmkonstnär. Hon brann för att gestalta människans villkor och liv. För henne var inspiration, kreativitet och att dela med sig de ledord som följde henne i livet. Hennes nyfikenhet och humor avspeglas i alla hennes verk.

Hennes konstnärskap (spelfilmer, dokumentärer, essäer, konstinstallationer) var en stor och betydelsefull inspirationskälla för framväxten och utvecklingen av våra filmutbildningar här vid Göteborgs universitet. Hennes förhållningssätt till filmkonsten var viktigt för oss. Agnès Varda myntade begreppet cine-writing, att varje beslut man tar som regissör om ljussättning, avstånd, musik, kameralins, klippning och skådespelarnas rörelser är moraliska ställningstaganden och att det är dessa som skapar filmen.

Agnès Varda var en av vår tids stora auteurer, en av de största. 2017 blev hon den första kvinnliga regissören att tilldelas en heders-Oscar för sina insatser inom filmen. Hon är redan en filmlegend. Hon blev 90 år.

Läs en intervju med Agnès Varda i samband med utnämningen till hedersprofessor: Agnès Varda hedersdoktor

Bilder:
Ovan: Agnes Varda under Filmfestivalen i Berlin 2019. Foto: Harald Krichel
Vänster: Agnès Varda installeras som hedersdoktor av professor Anders Wiklund. Foto: Göran Olofsson

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?