Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny avhandling diskuterar skönlitterärt skrivande som en akt av läsning

Nyhet: 2018-09-11

Vad är det vi gör när vi skriver poesi? I sin avhandling går författaren, litteraturkritikern och poeten Hanna Nordenhök i dialog med poeterna Gloria Gervitz, Ann Jäderlund och Anja Utler för att undersöka relationen mellan läsandet och skrivandet av poesi.

Hur skulle du beskriva din avhandling?

– Det är en avhandling med flera olika slags texter, med sinsemellan olika sätt att forska och gestalta, olika vägar för att nå kunskap. Ryggraden i avhandlingen är tre huvudkapitel med poeterna Gloria Gervitz (Mexiko), Ann Jäderlund (Sverige) och Anja Utler (Tyskland) som jag närläst och gått i dialog med. Genom avhandlingens texter utvecklar jag en konstnärlig, explorativ och tvärvetenskaplig forskningsmetod med influenser från experimentell etnografi, feministisk kunskapsteori och post/akademiskt skrivande.

Vad är det du utforskar?

– Jag utforskar poesi och skrivandet av poesi som händelser av läsning och relation. Jag utgår från allt skrivande, allt språk, som kopplat till en omgivning, en historia och en subjektiv horisont. När vi skriver kan vi aldrig undkomma den yttre historiens och våra egna livserfarenheters betydelse för vad vi skriver. Samtidigt är det skönlitterära skrivandet också så mycket mer. Vi skriver inte bara utifrån vår egen levda erfarenhet, vi skriver också fram nya erfarenheter – vi drömmer fram nya sammanhang, nya världar, nya perspektiv. Sedan utforskar jag i avhandlingen också själva samtalet, dialogen, utbytet mellan skrivande människor som ett betydelsebärande moment i ett litterärt och poetiskt görande. Skrivandet, tänker jag mig, är en kunskapsgemenskap, och när jag skriver ingår jag alltid i ett större rum av andra skrivanden som jag medvetet eller omedvetet kan gå i dialog med.

"När vi skriver rör vi oss mot någonting vi ännu inte vet vad det är, med ett begär efter att förstå."Vad syftar titeln, ”the Black Block”, till?

– Det är ett citat från Marguerite Duras, en bild hon har för det skönlitterära skrivandet som en läsning av det okända, det främmande, det ännu obekanta. För mig är det en träffande bild för den akt av läsning och relation jag menar är grundläggande för litteratur, och då på särskilda sätt för poesin och skrivandet av poesi. När vi skriver rör vi oss mot någonting vi ännu inte vet vad det är, med ett begär efter att förstå. Vi läser det främmande, vilket inte nödvändigtvis betyder att vi gör det vetbart. Poesiskrivandet förstått som läsning är för mig just detta slags förståelseprocess som inte lägger beslag på det obekanta och främmande, utan som relaterar, och upprättar en intimitet med, det.

Hur skulle du beskriva ditt forskningsområde?

– Avhandlingen är en av få som nationellt kommit ut inom det konstnärliga forskningsfältet litterär gestaltning. Jag ser den som hemhörig i såväl den utomakademiska litteraturen som i den konstnärliga forskningen. Genom sin tvärdisciplinära forskningsstrategi rör den sig in och ut ur genusvetenskapen, litteraturvetenskapen, och tar etnografiska forskningsmetoder i bruk liksom hämtar influenser från rent litterära praktiker. Jag har alltid upplevt det skönlitterära skrivandet, som i mitt eget fall har spänt över poesin, prosan, dramatiken och kritiken, som en i grunden läsande verksamhet, som en existentiellt omskakande språklig händelse av relation och interpretation. Jag ville fånga och undersöka den aspekten av den litterära gestaltningsprocessen genom att ge mig i kast med tre konkreta skrivpraktiker som jag håller högt, och som jag menar på olikartade och intressanta sätt realiserar sig som just läshändelser, i och genom skriften.

Mer info:

Avhandlingens titel: DET SVARTA BLOCKET I VÄRLDEN – Läsningar, samtal, transkript

Disputationen hålls på Akademin Valand den 14 september 2018 kl 13:00

Läs mer här: https://akademinvaland.gu.se/aktuellt/e/?eventId=70136729052

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?