Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ny kurs för syntolkning av film

Nyhet: 2015-09-02

Ur filmen The Double av Wes Anderson, en av de syntolkade filmerna som visades under Almedalsveckan 2015.

Akademin Valand är först i landet med att starta en universitetskurs i syntolkning av film. Kursen är en mix mellan två av institutionens konstnärliga inriktningar; film och litterär gestaltning. 

Sedan 2013 bedriver Filminstitutet regeringsuppdraget Tillgänglig bio. I uppdraget ingår framtagning av syntolkning och talande textremsor, för att personer med synnedsättning och långsamt läsande ska kunna ta del av filmutbudet på svenska biografer.

Tommy Spaanheden, kursansvarig, berättar att bakgrunden till initiativet är ett försök att möta den ökade efterfrågan på syntolkar för film som har uppstått efter regeringens beslut. 

Han lyfter fram att den nya kursen kan fungera som vidareutbildning för personer med olika konstnärliga praktiker;

- Vi tänker oss att syntolkning av film är ett intressant uppdrag för översättare, författare, konstnärer och filmare.

Den unika utbildningen på Valand fokuserar på syntolkning för film genom skriftliga manus som läses in för att sedan spelas upp parallellt med filmen. Under våren kommer kursdeltagarna att ha textsamtal kring sina egna syntolkningsmanus, som varvas med praktiska övningar och diskussioner.

’Syntolkning för film’ ingår i utbudet av fristående kurser som ges under våren 2016 på Akademin Valand i centrala Göteborg. Kursen utgörs av fem träffar, som inträffar en gång i månaden och varar en vecka.  

KORT FAKTA
Kursansvarig: Tommy Spaanheden
Kurstitel: Syntolkning för film, 15 hp
Ansökningsperiod: 15 sept - 15 okt 2015

Att syntolka film innebär att göra film tillgänglig för människor med synnedsättning, genom att beskriva och förmedla vad som syns och sker i filmen vid sidan av replikerna. Exempel på syntolkade verk finner du genom att söka på ordet ”syntolk” på www.svtplay.se 

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?