Ny professor på Akademin Valand

Nyhet: 2016-06-21

Hanna Hallgren tillträder som ny professor i litterär gestaltning på Akademin Valand den 1 augusti 2016. Hanna Hallgren är verksam som poet och litteraturkritiker. I höst kommer hennes nionde bok, diktsviten Det som övar annorlunda likt ett hjärta.
Sedan debuten 2001 har Hallgren arbetat med laborationen och experimentet i centrum för sitt skrivande. Hennes författarskap påminner om den kontinentala traditionen som överskrider tydliga gränser mellan litterärt och vetenskapligt skrivande.
Det ska bli oerhört spännande och roligt att få arbeta vid litterär gestaltning och på Akademin Valand. Jag vill verka för forskningsförankring och nationella och internationella samarbeten. Och så vill jag vara tillsammans med andra i skriften, och i känntänkandet kring denna (Hanna Hallgren).
Hallgren disputerade 2008 med avhandlingen När lesbiska blev kvinnor vid Tema Genus vid Linköpings Universitet. Hon är verksam som forskare i konstnärlig forskning och genusvetenskap, och har drivit forskningsprojektet ”Om skrivande som metod”. Hennes senaste projekt, ”Välfärdsstaten”, visas i sommar på Avesta Art, och är en samproduktion med konstnären Melissa Henderson.

Hallgren kommer närmast från en tjänst som lektor i genusvetenskap vid Linnéuniversitetet. Perioden 2016-2018 är hon ledamot i Kommittén för konstnärlig forskning, Vetenskapsrådet.

Ur Hanna Hallgrens verk:

• 2008, samlingen Jaget är människans mest framträdande sinnessjukdom som ingick i hybridtextprojektet ”det transversala språket”.
  • 2012, i diktboken Roslära tematiseras och politiseras vithet genom ett kompakt romantiskt språkraster.
  • 2014, i Prolog till den litterära vetenskapsteorin skapas ansatser till en vetenskapsteori, i vilket det erfarenhetsbaserade språket utgör kunskapens fundament.

Bild av Hanna Hallgren, fotograf Ida Ali Lindqvist.

Sofia Gräsberg, Universitetsadjunkt (enhetschef), 031-786 5130.

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-01-23