Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nya prefekten: tillsammans kan vi sätta en agenda för konstens roll i samhället

Nyhet: 2018-06-07

En konstnärlig hedonist med stor erfarenhet från tvärvetenskapliga miljöer och utvecklingsprocesser. Så beskriver Troels Degn Johansson sig själv. Från 2019 är han ny prefekt på Akademin Valand och från 2020 på den nya institutionen "HDK-Valand".

Troels Degn Johansson kommer närmast från Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), där han idag leder institutionen för Product Design. Han har en gedigen erfarenhet av estetisk teori, både från undervisning och forskning.

– Jag har haft ett särskilt fokus på bildrepresentation i till exempel fotografi, nya medier och designprocesser. Jag har också fokuserat mycket på förhållandet mellan design, bildkonst och konsthantverk för samtida och historiska avantgarderörelser.

Parallellt med sin forskarkarriär har han nästan alltid haft administrativa uppgifter. Genom åren har han varit med om tre stora sammanslagningar och har haft ledningsansvar i två av dem.

– Jag känner mig hedrad över att få möjlighet att leda Akademin Valand mot sammanslagning med HDK och hjälpa till att skapa en institution med fokus på båda organisationernas speciella profil och styrkor. Jag går in i uppgiften med stor ödmjukhet gentemot de båda institutionernas imponerande historia och traditioner samt respekt för deras speciella akademiska miljöer. Jag hyser inget tvivel om att sammanslagningen mellan Valand och HDK har potential att utveckla en internationellt unik profil.

Drivs av passion och nyfikenhet

Sin bakgrund har han inom film- och mediestudier (master), psykoanalys och kritisk teori (master) och landskapsarkitektur (PhD). Han beskriver sin karriärväg som relativt traditionell med doktorandstudier, adjunktur och lektorat.

– Men jag har inte hållit mig till en disciplin utan vanligtvis arbetat tvärs över forskningsområden, och med områden som har varit under uppbyggnad eller utveckling, till exempel digital estetik och praktikbaserad forskning inom design. Jag drivs av passion och nyfikenhet. Jag anser mig rent intellektuellt och konstnärligt som en hedonistisk man, men samtidigt bryr jag mig om kollegors och studenters välbefinnande och deras känsla av att kunna utvecklas och bidra till institutionen.

Du kommer in i ett väldigt spännande skede. Hur ser du på förändringsprocessen vi står inför?

– Jag ser det som min huvuduppgift att peka ut de stora möjligheter som ligger i sammanslagningen mellan de två institutionerna. Jag är övertygad om att vi kommer att få en djupare förståelse för dessa när sammanslagningen väl blir verklighet och det kommer att vara mitt jobb att hjälpa anställda, studenter och externa aktörer att se och använda dem. Jag är mycket intresserad av hur ämnesområdena kan utvecklas tillsammans med hänsyn till deras respektive särdrag, till exempel genom verkstäderna och forskningen. Men det är också mycket viktigt att sammanslagningen sker på ett sätt som respekterar kollegor och discipliner.

Vad är det första du ska göra när du är på plats?

– Först och främst ser jag fram emot att lära känna er alla som kollegor och människor. Jag vill också så tidigt som möjligt involveras i operativa frågor så att jag kan få en uppfattning av organisationens praxis och potentiella operativa utmaningar. Det är viktigt för mig att skapa en gemensam bild av de möjligheter och utmaningar vi står inför så att vi får en gemensam syn på vår situation och en riktning i vår utveckling. Därför ska jag också ägna särskild uppmärksamhet åt att stärka kommunikationen – både inom organisationen och utanför – så att vi når ut med fördelarna av sammanslagningen och tillsammans kan sätta en nationell och internationell agenda för konstens roll i samhället.

Troels Degn Johansson kommer att börja sin mandatperiod som prefekt för Akademin Valand i februari 2019 och blir sedan den nya institutionens prefekt i januari 2020.

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?