Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pressmeddelande: MELLANKOMST

Nyhet: 2017-03-21

Den 29 mars öppnar MELLANKOMST – en utställning på Sjöfartsmuseet Akvariet av studenter från första året på masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand.

Bildspel: 1. Johan Melander, 2. Hanna Romin, 3. Cilla Berg, 4. Johan Rikenberg, 5. Lucy Wilson

Under sex månader har konstnärerna arbetat med Sjöfartsmuseet Akvariets samlingar och personal för att utveckla nya verk som rör sig mellan museet och de individuella konstnärskapen.

– Utställningens titel MELLANKOMST syftar till vad det innebär att göra interventioner i ett museum, att komma emellan och beblanda sig med det som redan finns på plats. Att arbeta utifrån det som känns angeläget i museet. Det skiljer sig mycket mot att göra en utställning inom galleriets vita väggar, säger Theodora Ekholm, Johan Melander och Cilla Berg från Akademin Valand.

Teman som normativitet, det koloniala arvet, transformation, arbete, representation, ritualer och arkiv utforskas med nyfiken och granskande inställning genom ljud, teckning, måleri, skulptur, performance och video. Konstnärerna förordar friktion som en generator av värme och energi och säger att MELLANKOMST kan ses som ett närljus som lyser upp mellanrummen och visar nya berättelser.

– Varje år utmanar vi våra masterstudenter att utveckla konstverk för en specifik plats utanför den akademiska miljön. På så sätt ställs de inför nya sammanhang, ny publik och en rad verkliga och praktiska förutsättningar att navigera. Det är en vital metod för lärande och utbildning, säger Maddie Leach, enhetschef i Fri Konst, Akademin Valand.

Museet har bjudit in Valand för att producera utställningen med förväntan om att konstnärerna för med sig andra synsätt på museet som företeelse och plats, på vad som finns där och vem besökaren är.

– Vi vill ha andra infallsvinklar på hur man kan se på våra föremål och utställningar. På museet tar vi mycket för givet och studenterna kommer in med helt nya ögon, tankar och associationer, säger Göran Fors, utställningsproducent på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Utställningen invigs den 29 mars kl 17.00 och kommer vara öppen 29 mars – 19 april, tisdag-söndag kl 10-17, onsdagar kl 10-20.

Mer information om utställningen och programmet, som innehåller bland annat en guidad visning, performance, guidade meditationer och en procession på www.MELLANKOMST.com

Medverkande konstnärer: Cilla Berg, Emil Carlsiö, Laura Darbutaitė, Bronze Dog, Gabriel Edvinsson, Theodora Ekholm, Riikka Gröndahl, Danielle Heath, Kaisa Luukkonen, Johan Melander, Johan Rikenberg, Hanna Romin, Lucy Wilson.

För mer information, kontakta:
Eva Rosengren, pressansvarig: 070 - 644 68 75, eva.rosengren@kultur.goteborg.se

Mick Wilson, Prefekt, Akademin Valand, mick.wilson@akademinvaland.gu.se

Björn Varenius, museichef Sjöfartsmuseet Akvariet, bjorn.varenius@kultur.goteborg.se

AV:

Sidansvarig: Anna Blad|Sidan uppdaterades: 2018-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?