Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsutveckling och rättigheter i Almedalen

Nyhet: 2019-06-20

Akademin Valand och Högskolan för design och konsthantverk medverkar i både temadagar och seminarier under årets Almedalsvecka. Temat för programpunkterna är hur kameran kan användas som verktyg för samhällsutveckling samt konflikten mellan frihet och ansvar.

För sjunde året i rad åker Akademin Valands filmutbildning till Almedalen för att synliggöra sitt arbete och delta i samtal. I år har de med sig en Camera Obscura och kommer stå på Hamnplan under två dagar tillsammans med föreningen Forum för Visuell Praktik.

– I Camera Obscuran kan besökarna uppleva hur bilder kan uppstå i en mörkt rum med ett ljusinsläpp. Det ger oss en bra ingång till att prata om kameran och bildens betydelse i samhället idag, säger Klara Björk, programansvarig för masterprogrammet i film.

Vi lever i en visuell värld där förmågan att kunna synliggöra sin verklighet genom bilder är fullkomligt central för kommunikation. Lärarna på plats vill sätta fingret på vikten av att ha kunskap att hantera kameran och odla ett kritiskt tänkande kring de bilder vi exponeras för dagligen.

– Kameran är ett verktyg för att belysa, ifrågasätta, synliggöra och identifiera olika perspektiv på vår värld. Ett analytiskt tänkande och ett etiskt förhållningssätt utvecklas genom arbetet med bilden och kameran. Därför blir också bilden och kameran en viktig pusselbit i den demokratiska skolningen, säger Klara Björk.

Högskolan för design och konsthantverk medverkar också i Almedalsveckan via tre seminarier som arrangeras av Västsvenska Arenan och modereras av Ulf Dalnäs, prefekt på HDK. Programpunkterna berör på olika sätt grundläggande fri- och rättigheter som religionsfrihet och yttrandefrihet.

– Det som jag tycker ska bli oerhört intressant är att diskutera konflikten mellan frihet och ansvar utifrån tre olika områden: akademin, religionen och medievärlden. Diskussionen är högst aktuellt även inom konst och kulturområdet, säger Ulf Dalnäs.

Läs mer:

Akademin Valands temadagar anordnas 30 juni och 1 juli 2019 på Hamnplan, H213, Visby:

Hur kan kameran användas som ett verktyg för samhällsutveckling

Läs mer om seminarierna på Västsvenska Arenan:

Får man säga vad man vill inom akademin?

Hur långt sträcker sig religionsfriheten?

Massmedias frihet och ansvar i polariseringens tidsålder

Här hittar du en samlingssida för alla programpunkter som konstnärliga fakulteten är delaktiga i:

Träffa oss i Almedalen

Bild: Almedalen 2017. Foto: Klara Björk

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?