Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studenter tolkar världen genom fotomediet i ny utställning i Malmö

Nyhet: 2018-11-19

På fredag den 23 november öppnar grupputställningen ”Rest Assured in Unknown Places” på Galleri Format i Malmö. I utställningen medverkar nio internationella konstnärer som läser sista året på masterprogrammet i fotografi på Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Verken som presenteras spänner över en rad olika arbetsmetoder. De består av allt från arkivmaterial och upphittade bilder till en dialog mellan visuellt och skrivet material.

– Titeln ”Rest Assured in Unknown Places” hänvisar till några av de teorier vi har läst om under vår studietid. Den speglar osäkerheten hos en konststuderande som samtidigt försöker vara bekväm med att lära sig den konstnärliga processen. Den pekar också på vår reflektion över den allmänna sociopolitiska och miljömässiga atmosfären där förändring är överhängande och nödvändig. Att vila säker på okända platser kan innebära att hitta en visst lugn för att kunna fortsätta fungera, leva och ta itu med vår tids utmaningar, säger Tina Umer som är en av de medverkande i utställningen.

Några av studenterna ifrågasätter genom sina verk definitionen av och begränsningarna inom fotografi medan andra använder utställningen för att titta närmare på hur fotomediets kan ta sig uttryck i gallerirummet. Vissa låter fotografi vara ett instrument för att kartlägga och leka med frågor kring representation, eller helt enkelt fungera som en metod för reflektion.

– Det finns inget underliggande tema, däremot en materiell beröringspunkt som löper genom verken, en upptäckt som strålar från själva fotomediet, studsar mot en spegel och ändrar form. Verken består av allt från fotografier på papper, grafiskt material och 3D-bearbetning till tyg, trådar, trä, speglar och så vidare. Denna medvetenhet om materialet är kärnan i utställningen, säger Tina Umer.

Konstnären och fotografen Annika von Hausswolff är programansvarig för masterprogrammet i fotografi och ser en nyvunnen tro på bilden som förmedlare av historier, idéer och gestaltning i utställningen.

– Man skulle kunna tänka sig att vi mot bakgrund av samtidens enorma bildflöde är trötta på fotografi. Men tvärtom verkar det finnas ett behov av att problematisera bilden och använda sig av de koder som tekniken erbjuder i syfte att berätta om världen, säger hon.

Läs mer om utställningen på galleriets webbsida: Galleri Format

Du kan också hitta mer info i Facebookeventet: Rest Assured in Unknown Places

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?