Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Temadag om film och demokrati under Almedalen

Nyhet: 2018-06-20

Kan kameran och bilden bli ett lika självklart kommunikationsmedel som pennan och pappret? Måndag 2 juli håller Akademin Valand och föreningen Forum för Visuell Praktik en temadag om film och demokrati på Biograf Borgen i Visby.

Kameran har mer och mer kommit att bli ett självklart verktyg för daglig kommunikation. Vi tar i allt större utsträckning till oss världen genom bilder. Många av oss använder också kameran själva varje dag för att spara ögonblick och dela med oss på sociala medier.

– Förmågan att använda sig av och kunna förhålla sig kritiskt till bilder är central idag. Jag skulle säga att det är lika viktigt som att vara läs- och skrivkunnig för att fullt ut kunna delta i samhället, säger Klara Björk som är enhetschef för filmisk gestaltning på Akademin Valand vid Göteborgs universitet.

Det är också viktigt att kunna bemöta detta överflöd av bilder med kritiskt tänkande. Den som håller i en kamera visar ett urval av verkligheten, vilka avsikter finns bakom bilden?

Filmutbildningen på Akademin Valand har sedan år 2011 drivit projektet Barnfilmskolan som fokuserar på kameran som lärandeverktyg redan från förskoleåldern. Tanken är att genom att börja i tid ge barn en grundläggande bildning i hur de hanterar det visuella.

– Genom att själv hålla i en kamera och träna på dessa avvägningar tror vi att barnen blir bättre rustade för att ta emot bilder. Och kanske väcka ett intresse för att använda kameran för att synliggöra den egna bilden av världen. Det behövs alltid fler bilder ur olika perspektiv, säger Klara Björk.

Temadagen under Almedalsveckan innehåller filmvisning, utställning, workshops, samtal och föreläsningar. Under dagen kommer det även finnas chans för besökarna att testa praktiska övningar och få med sig verktyg som kan användas ute i egen verksamhet. Det hålls också en lansering av en ny folder med övningar i serien Kamerans ABC som riktar sig från 7 år och uppåt.

Mer info:

Läs mer om Forum för Visuell praktik: https://visuellpraktik.se

Här kan du läsa mer om temadagen: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/54921

Detta händer bland annat under dagen:

09.00-12.00 Filmpedagogik i en digital era
13.00- 19.00 En dag på biografen - tänk om filmpolitik

Läs även mer om vårt seminarium om Kulturskoleklivet som går av stapeln 3 juli 10.45 – 11.45: Kulturskoleklivet - vart är vi på väg?

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?