Till minne av Hans Hedberg

Nyhet: 2016-03-04

Hans Hedberg. Foto: Per L-B Nilsson

Akademin Valands mångåriga medarbetare Hans Hedberg har gått bort den 3 mars efter en tids sjukdom. Hans betydelse för skolan har varit genomgripande, både i egenskap av högskolerektor, som han var under åren 2000-2002, och som lärare och forskningsansvarig inom fotografi.

Under åren 2002–2008 var han dekan för den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet och arbetade i den rollen med en rad viktiga strategiska frågor. Med sina djupa kunskaper om både det konstnärliga fältet och utbildningsvärlden bidrog Hans Hedberg – inte minst – till utvecklingen av den konstnärliga forskningen, såväl i ett nationellt som internationellt perspektiv.

Hans Hedbergs verksamhet som redaktör, skribent, curator och lärare på Konstfack på nittiotalet har haft en avgörande betydelse för den svenska konstscenen. Det gäller i synnerhet fotografins etablering inom samtidskonsten, men även det kritiska samtalet om konst och fotografi i ett vidare kulturellt och historisk perspektiv. I detta arbete var Hans Hedberg en central introduktör av tankar, tendenser och konstnärliga praktiker som först formulerades på en internationell arena. Han bedrev själv ett konstnärligt forskningsprojekt i det av Vetenskapsrådet finansierade ’Mått Mätt Mot’ som berör förhållandena mellan övergripande teoretiska föreställningar om förutsägbarhet och den egna livsvärlden. Ett projekt som nu förblir oavslutat.

Vänner, kolleger och studenter på Akademin Valand kommer i Hans Hedberg sakna en person med ett aldrig svikande engagemang och ett brinnande intresse för konst och lärande. Våra tankar går till de närmast anhöriga.

Minnesstund kommer att hållas vid Akademin Valand i Göteborg, onsdagen den 16 mars. Alla är välkomna.

Datum: Onsdag, 16 mars kl. 16:00
Plats: Akademin Valand, Vasagatan 50 (lokal: "gamla hotellet")

- - -
Begravningsgudstjänst äger rum fredagen den 1 april kl. 14:00 i Katarina kyrka, Stockholm. Efter akten inbjuds till minnestund. Osa till Stockholms Nya Begravningsbyrå på 08-643 0150 alt stockholmsnya(a)ignis.se