Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tomas Lundgren tilldelas ett av landets största konststipendier

Nyhet: 2014-03-04

Konstnären Tomas Lundgren är mottagare av Fredrik Roos stipendium 2014. Som stipendiat får han 250 000 kronor och en utställning på Moderna Museet i Malmö. Tomas Lundgren tog examen i fri konst vid Akademin Valand, våren 2013.

I samband med att stipendiet delas ut den 28 mars 2014 öppnar Tomas Lundgrens utställning på Moderna Museet Malmö.

- Det betyder jättemycket för mig. Även möjligheten att ställa ut på Moderna museet. Det blir min första soloutställning sedan examensutställningen, säger Tomas Lundgren.

Utställningen på Moderna Museet Malmö kommer att innehålla sex nyproducerade målningar och ett större verk som visades i samband med examensutställningen på Akademin Valand våren 2013. 

Tomas Lundgren poängterar utställningens betydelse och att det ekonomiska stödet för med sig en stor frihetskänsla.

- Pengar innebär att jag kan spendera tid i ateljén i Göteborg. Jag hoppas även kunna göra en del resor, att fly vardagen då och då och ta del av konst på andra platser.

Jason E. Bowman är programansvarig för masterutbildningen i fri konst på Akademin Valand och har följt Tomas Lundgrens konstnärskap under flera års tid.

- Vi gläds enormt över utnämningen! Tomas Lundgrens arbete visar prov på hur vårt masterprogram i fri konst utbildar och förbereder studenterna att positionera sin konstnärliga praktik i relation till sin samtid.

Juryn motiverar valet av konstnär med följande beskrivning;

"Tomas Lundgren ifrågasätter den klassiska estetikens begrepp mimesis genom att sätta ihop sina bilder av suddiga minnesfragment snarare än exakta avbildningar. Hur någon ser ut innebär inte att man vet vad någon känner eller tänker. Tomas Lundgrens konstnärskap skärper därmed vårt dagliga vaneseende genom att påminna oss om bilders bedräglighet."Tomas Lundgren är född 1985 och har masterexamen i fri konst på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Inom sitt konstnärskap målar han porträtt med inspiration från fotografiska arkiv, gestalter som i vissa fall framstår som deformerade minnen.

Tomas Lundgren, Seated, 2014 ©Tomas Lundgren Foto: Fredrik Åkum

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR 2014
22 mars: Galleri Tomas Wallner, Simris
28 mars: Moderna Museet, Malmö
26 april: Bohusläns museum, Uddevalla
3 maj: Galleri Mors Mössa, Göteborg

Se fler verk av Tomas Lundgren

Läs mer om stipendiet via Moderna Museet

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?