Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tradition, yta och förfall i årets examensutställningar på Akademin Valand

Nyhet: 2019-04-23

Under helgen 26–27 april öppnar fyra avgångsklasser från Akademin Valand vid Göteborgs universitet sina examensutställningar.

Som besökare av Akademin Valands tre examensutställningar får du en inblick i vad som upptar nästa generations konstnärer inom fotografi och fri konst. Utställningarna är placerade på olika platser i Göteborg, och är öppna för allmänheten en bit in i maj.


1000 m²

Först ut den 26 april är kandidatstudenterna i fri konst och deras examensutställning på Hus B2 i Gamlestan. Utställningen heter 1000 m²; en titel som syftar på den lokalyta studenterna under utbildningen har vetat en dag ska nyttjas för presentation av deras individuella konstnärliga undersökningar.

– Verken som visas är de slutgiltiga examensprojekt som varje enskild student arbetat med under året. Vissa av undersökningarna är pågående och några arbeten är kanske fragment från större oavbrutna konstnärliga utforskningar som kan ta nya oväntade riktningar i samband med det avbrott som uppstår vid ett publikt möte, säger klassen via Madeleine Hertz, kandidatstudent och pressansvarig.

Things We Will Forget

Dagen efter, den 27 april, öppnar examensutställningen med studenter från masterprogrammet i fri konst på Göteborgs Konsthall. Årets utställning heter Things We Will Forget och sätter fokus på att framtida generationer kommer att glömma mycket av det vi idag betraktar som oföränderligt.

Utställningen presenterar tolv studenters konstnärskap och rymmer bland annat verk som kretsar kring den pågående tidsepoken antropocen med dess klimatförändringar. En installation speglar en specifik byggnads olika stadier av förfall, och återskapar fantasirikt detsamma. I en annan del av konsthallen är ett ljudverk placerat i totalt mörker i kontrast till den visuella överstimulering som annars är typisk för vår tid.

This is not a Departure Hall

Samma dag öppnar avgångsstudenterna på kandidat- samt masterprogrammet i fotografi sin gemensamma utställning på Röda Sten Konsthall. Utställningen heter This is not a Departure Hall och består av individuella arbeten samt fördjupande textarbeten på webbsidan ugotphotography.se. Studenterna arbetar även redaktionellt med en katalog som speglar studierna och examensarbetet.

– Vår fotoutbildning, som är den enda i Sverige på högskolenivå, kretsar kring fotografiet som teknik, tradition och idé. I en undersökande och kritisk anda skapas fotografiska arbeten som både ifrågasätter och knyter an till traditionen samt framställer nya bilder och påståenden att förhålla sig till, säger Stefan Jensen, adjunkt i fotografi vid Akademin Valand och ansvarig lärare.

Information om vårens studentutställningar

Utöver de tre examensutställningarna anordnas även utställningar av de andra studentgrupperna samt filmvisningar med studenterna i filmisk gestaltning. Läs mer om samtliga studentarrangemang här: Studentutställningar 2019

Info om examensutställningarna

1000 m²
Hus B2, Gamlestadsvägen
Examensutställning med studenterna på kandidatprogrammet i fri konst
Pressvisning hålls torsdagen den 25 april kl. 10.00
Utställningen håller öppet 26 april–6 maj
Vernissage 26 april kl.16.00–20.00

Presskontakt: Madeleine Hertz, student
Mail: gushertma@student.gu.se
Tel: 0705–52 30 63

This is not a Departure Hall
Röda Sten Konsthall
Examensutställning med kandidat- samt masterstudenterna i fotografi
Ingen särskild pressvisning
Utställningen håller öppet 27 april–19 maj
Vernissage 27 april kl. 12.00–18.00

Presskontakt: Petra Landström, kommunikatör Röda Sten
Mail: pla@rodastenkonsthall.se
Tel: 031-12 08 46

Things We Will Forget
Göteborgs Konsthall
Examensutställning med masterstudenterna i fri konst
Ingen särskild pressvisning
Utställningen håller öppet 27 april–19 maj
Vernissage 27 april kl. 13.00–17.00

Presskontakter: Maria Safronova Wahlström, student
Mail: gussafrma@student.gu.se
Tel: 0763-05 65 11

Malin Sandberg, kommunikatör Göteborgs Konsthall
Mail: malin.sandberg@kultur.goteborg.se
Tel: 031-368 36 90

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?