Tuija Lindström 1950-2017

Nyhet: 2017-12-28

Fotohögskolans tidigare professor Tuija Lindström har gått bort den 26 december, efter en tids sjukdom, endast 67 år gammal. Hon utnämndes till professor 1992, under en brytningstid när fotografin fick en allt mer framträdande plats inom samtidskonsten.

Tuija LindströmI kraft av både sina egna arbeten - som präglas av en knivskarp sensualism och en på samma gång underskruvad och drastisk humor - och sin gärning som professor fram till 2002 kom Tuija Lindström att mer än någon annan forma det fotografiska landskapet i Sverige.

Att hon var kvinna i en mansdominerad kultur har haft en avgörande roll för förändringen av synen på fotografen och fotografin. Hennes betydelse är synlig också genom den generation av fotografiska konstnärer, som har inspirerats av och vidareutvecklat de intressen och den kritiska blick som utmärker Tuija Lindströms bilder. Förmågan att både omfamna och kritiska reflektera över fotografins identitets- och meningsskapande kraft hör till det arv Tuija Lindström har skapat.

Foto: Per L-B Nilsson

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2018-02-02