Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utvalda kortfilmer med koppling till Akademin Valand

Nyhet: 2016-01-15

De två svenska filmer som är utvalda till Berlins filmfestivals internationella kortfilmstävling är skapade av regissörer med koppling till Akademin Valand. Det är "Hopptornet: 10 meter" av Axel Danielson (lärare) och Maximilien Van Aertryck (filmalumn) och "Moms on fire" av Joanna Rytel (fotoalumn) som tävlar om priset för bästa kortfilm.

Tre av fyra svenska filmer på Berlinale har anknytning till Akademin Valand. Av dessa ska "Hopptornet" och "Moms on Fire" tävla i den internationella kortfilmskategorin Berlinale Shorts. Även Mikael Bundsen, som gått Valands filmutbildningar på kandidat- och magisternivå, uppmärksammas som en ung talang i Berlinales Generation 14+, med kortfilmen "Mamma vet bäst". 

Joanna Rytels animerade kortfilm "Moms on Fire" handlar om att trotsa och töja på allmänt vedertagna normer för det goda moderskapet. Kortfilmen "Hopptornet" beskrivs av regissörerna som en studie av människor i en konstruerad situation. Den handlar om att ställas inför rädslan för att hoppa från ett tio meter högt hopptorn, mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga.

Axel Danielson
, som regisserat "Hopptornet" tillsammans med Maximilien Van Aertryck, berättar att de sökte en bild för att visa på människans tvivel, en minsta möjliga nämnare som skulle visa på ett dilemma.

- Vi valde ett 10 meters hopptorn för att se om bilden av människans tvivel skulle bli tydlig. Vi började med att filma 30 frivilliga förstagångshoppare och insåg direkt att det här skulle bli intressant!Vad betyder det att kortfilmen är utvald att tävla i Berlin?
- Premiär på Berlinale ger filmen bästa möjliga start, med stora chanser att spridas till andra platser på jorden. Filmen belyser något väldigt mänskligt, oberoende av kultur och härkomst. Att väga mod mot försiktigheten är något som förenar hela mänskligheten och som genom årtusenden varit viktiga beståndsdelar för utveckling av människan, avslutar Axel Danielson.

TEAMET BAKOM HOPPTORNET
Förutom regissören Maximilien Van Aertryck, som är tidigare student, ingår följande medarbetare vid Akademin Valand i filmteamet;
Regissör: Axel Danielson
Rådgivare: Kalle Boman
Rådgivare: Ruben Östlund
Inspelningsledare: Lena Lind Brynstedt
Teknisk support: Samuel Malm
Teknisk support: Tommy Spaanheden

Fyra kandidatstudenter har varit B-foto på en av inspelningarna; Jo Widerberg, Neil Wigart, Kim Ekberg, Mika Gustafson.
Läs mer om Hopptornet


VINST! Hopptornet, Moms on Fire, Mamma vet bäst och Taxi Tbilisi av Johanna Bernhardsson (alumn) var alla uttagna att tävla i Göteborg Film Festivals kortfilmstävling "Startsladden". Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck tog hem vinstpriset på en halv miljon kronor i filmteknik och kontanter. Joanna Rytel tilldelades publikens pris. 

Läs mer via GIFF:s hemsida

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-04-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?