Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Valand håller symposion till minne av Tuija Lindström

Nyhet: 2018-05-07

Hon var Sveriges första kvinnliga professor i fotografi och en av våra mest inflytelserika samtidsfotografer. Fotografen Tuija Lindström bidrog till att förändra svensk fotografi. Den 12 maj hålls ett symposium till hennes minne på Akademin Valand.

Tuija Lindström (1950-2017) hade en nyckelroll inom svenskt fotografi under 1990-talet. Hon utnämndes till professor vid Fotohögskolan i Göteborg, nuvarande Akademin Valand, år 1992 och blev den första kvinnan på den positionen.

– Tuija Lindström har bidragit till att förändra svensk fotografi från en starkt manligt dominerad kultur till en där fler kvinnor verkar och når framgång. Hon har också bidragit till dagens fotografiska scen där perspektiv och frågor präglas av en större medvetenhet och kritisk reflektion kring kön och genus, säger Niclas Östlind, lektor i fotografi vid Göteborgs universitet.

Genom sitt arbete kom Tuija Lindström att påverka hela det fotografiska fältet i Sverige. Hon har också lämnat ett avtryck på Akademin Valand.

– Hon bidrog till att skapa en konstnärlig plattform för den fotografiska utbildningen och blev en viktig förebild för många yngre fotografer och konstnärer som arbetar med fotografi, både kvinnor och män. Hennes styrka låg inte minst i förmågan att knyta viktiga och inflytelserika personer till skolan, vilket gjorde den till en skola med starka internationella band; ett arv som vi fortfarande verkar inom, säger Niclas Östlind.

Om symposiet

Symposiet kommer lyfta fram Tuija Lindströms arbete och det sammanhanget som rådde på 1990-talet. Det kommer också blicka framåt och diskutera vilka viktiga och kritiska frågor som finns idag.

Huvudtalarna är fotografen och konstnären Elina Brotherus (Finland / Frankrike), curatorn och aktivisten Giulia Casalini (Italien / Storbritannien) och konstnären, modellen och fotografen Arvida Byström (Sverige / USA).

Dagen avslutas med en tur till fotostudenternas utställning Next to the Ocean på Röda Sten. Gratis bussar avgår från Akademin Valand.

Läs mer om symposiet och anmälan: Photography & Feminist Agency: A Symposium in Memory of Tuija Lindström + Visit to "Next to the Ocean" at Röda Sten Konsthall

Läs mer om Tuija Lindström: Tuija Lindström 1950-2017

Foto: Per L-B Nilsson

AV:

Sidansvarig: Cecilia Köljing|Sidan uppdaterades: 2019-01-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?